Letjeti avionom nije opasno za srce kao što se mislilo

LETJETI avionom nije tako riskantno za osobe sa srčanim smetnjama kao što su to liječnici dosad mislili, tvrdi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u utorak u časopisu "Annals of Internal Medecine".

"Svi podaci govore da je zračni prijevoz siguran za osobe koje imaju stabilnu koronarnu bolest", ističe Stephen Possick, kardiolog na sveučilištu Yale, autor studije.

Istraživači su međutim zaključili da pacijenti ne smiju letjeli avionom ako su imali srčani udar, angioplastiku ili postavljanje stentova dva tjedna prije leta ili tri tjedna nakon ugrađivanja premosnice.

Pacijenti se moraju suzdržati od letenja avionom ako boluju od nestabilne angine pectoris, srčane aritmije koja se ne može korigirati lijekovima ili srčane insuficijencije koja ne reagira dobro na liječenje.

Studija preporučuje pacijentima da nose čarape za vene ispod koljena te da razgibaju noge tijekom dugih letova kako bi uklonili rizik od tromboze ili stvaranja ugrušaka koji se mogu formirati u nogama, što može biti bolno pa čak i fatalno.

Za one koji kontroliraju bolest i nisu imali postoperativne smetnje, veću bol u prsima ili druge zabrinjavajuće simptome, opasnost od problema stvorenih zračnim prijevozom slaba je, ocjenjuje Possick.

Pročitajte više