VIDEO Liječnica koju su zarobili Rusi: Hvala Zelenskom, zbog njega su me oslobodili

Screenshot: Twitter

LIJEČNICA Julija Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, koju su ranije ovoga tjedna Rusi pustili iz zarobljeništva, objavila je video u kojem se zahvaljuje ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. 

"Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na organizaciji razmjene. Uvijek sam vjerovala da će se sve ovako odviti. Svi koji su sada s druge strane, znaju da će sve biti dobro. Svi ćemo se vratiti kući", kazala je Pajevska.

Podsjetimo, Pajevska je na memorijskoj kartici ne većoj od nokta snimila zbivanja u Mariupolju te je kartica prokrijumčarena izvan grada u tamponu. Ubrzo nakon toga su je zarobili Rusi.

Snimila 256 gigabajta videomaterijala

Koristeći tjelesnu kameru snimila je 256 gigabajta videomaterijala nadljudskih napora svog tima tijekom dva tjedna u Mariupolju koji je spašavao ljudske živote. Potresne snimke dobila je novinarska ekipa Associated Pressa, odnosno posljednji međunarodni novinar u Mariupolju koji ih je prokrijumčario u tamponu. Novinari agencije AP stigli su rano ujutro 24. veljače u Mariupolj, a iz njega otišli 15. ožujka. Ruski vojnici zarobili su Tairu i njenog vozača 16. ožujka. 

AP-ovi novinari Tairine snimke dobili su 15. ožujka. Zamolila ih je preko voki-tokija da memorijsku karticu iznesu iz Mariupolja. Bila je skrivena u tamponu, a novinari su prošli kroz 15 ruskih kontrolnih točaka prije nego što su došli na teritorij pod ukrajinskom kontrolom.

Pročitajte više