Liječnica: Novi zakon unosi potpuno rasulo u rad obiteljskih doktora

Screenshot: Dnevnik Nove TV

LIJEČNICI iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) napustili su Radnu skupinu za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Među ostalim, smeta im i zakon prema kojem bi liječnici obiteljske medicine dojavljivali policiji koji pacijenti ne smiju voziti zbog lijekova koje piju. 

Šefica KoHOM-a Nataša Ban Toskić za Dnevnik Nove TV kaže da su obiteljski liječnici do sada premijeru Andreju Plenkoviću poslali dva pisma na koja im nije odgovorio. 

"Danas smo se odlučili za još jedan pokušaj otvorenog pisma. Do ovog trenutka nismo dobili nikakav odgovor. Premijer kao najutjecajnija i najmoćnija osoba u vladi bio nam je zadnja nada da će se naši argumenti saslušati", rekla je liječnica za Dnevnik Nove TV.

"Zakon o sigurnosti prometa na cestama unosi potpuno rasulo u rad liječnika"

Ban Toskić se osvrnula na prijedlog spornog Zakona o sigurnosti prometa na cestama te istaknula kako upravo taj zakon unosi potpuno rasulo u rad obiteljskih liječnika. 

"Narušava povjerljiv odnos pacijenata i liječnika i obavezuje svakog liječnika koji pacijenta pregleda, bilo koji dan, iz bilo kojeg razloga, bilo koji puta u tjednu, da istovremeno procijeni zdravstveno stanje za upravljanje vožnjom i momentalno obustavi vozačku dozvolu pacijentu prema svojoj subjektivnoj procjeni jer nikakav konkretan pravilnik ne postoji koji bi definirao što je to trajno, a što privremeno", kazala je Ban Toskić.

Obiteljska liječnica dodaje kako popis lijekova uopće ne postoji i da u svakoj kutijici s lijekom postoje uputstva za pacijenta. Napominje da većina njih u zadnjem retku sadrži upozorenje i da nije sigurno za voziti ako se uzimaju. 

"Ono što bi bilo potrebno jest da se napravi konkretan popis dostupan cjelokupnoj javnosti, da sve kutije lijekova budu obilježene semaforom: crvenim, žutim ili zelenim znakom da bi svaki pacijent odmah znao što uzima, može li voziti s time ili ne. To do sada u Hrvatskoj ne postoji, iako se Ljekarnička komora potrudila u tome smjeru uložiti napor i nešto takvo napraviti", pojašnjava predsjednica KoHOM-a.

Pitanje sigurnosti prometa cestama u Europi

Ban Toskić naglašava kako je u europskim državama na konkretan način riješeno pitanje sigurnosti prometa na cestama, ali ne i u Hrvatskoj. 

"Svaki vozač zna da ne smije konzumirati alkohol, voziti brzo, oduzimati prednost, pričati na telefon i voziti pa svejedno to čini na vlastitu odgovornost. Isto tako, svaka osoba koja ima vozačku dozvolu prošla je zdravstveni pregled, psihološko testiranje, ocijenjena je sposobnom za vožnju. Prema tome, sposobna je i procijeniti može li voziti ako je jako umorna i bolesna ili ako ju liječnik upozori da nije uputno voziti, sposobna je donijeti odluku hoće li se pridržavati takvog naputka ili ne. Mi smo svakako za to da liječnik upozori pacijenta, ali da on preuzima odgovornost", kaže.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Obiteljskim liječnicima nije sporan samo Zakon o sigurnosti prometa na cestama, nego i Zakon o zdravstvenoj zaštiti. 

"U godinu dana postojanja Radne skupine, Ministarstvo nije uvažilo niti jedan prijedlog ni primjedbu obiteljske medicine. Tri glavne točke koje nas brinu je neograničena mogućnost ravnatelja domova zdravlja, bolnica i Hitne pomoći da nas po svom nahođenju i rasporedu raspoređuju na rad.

Mi smo i do sada primali sve pacijente koji nisu naši, a koji su bili u bilo kojem obliku akutni ili hitni, pokucali na vrata i mi smo ih zbrinjavali. To ne znači da mi moramo ostavljati svoje ordinacije, ulaziti u kola Hitne pomoći i raditi tuđi posao.

Godinu dana, pa i dulje, upućivali smo vam brojne prijedloge s terena, ukazivali na probleme, niste imali sluha. Kontinuirano ste nas kritizirali i omalovažavali. Sada nas zovete na konstruktivan razgovor kada je već sve gotovo", navela je Ban Toskić za Dnevnik Nove TV.

 

Pročitajte više