Liječnik o smrti na brodu: To ne djeluje kao trovanje hranom, puno je ozbiljnije

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell

DJECA koja su dovezena s Hvara u KBC Split, i dalje su u životnoj opasnosti i liječnici se bore za njihov život, kako je Indexu upravo rekla docentica Ivana Unić iz Klinike za pedijatriju KBC-a Split. Još se ne zna čime su otrovana, no klinička slika im je izrazito loša i liječnici se u dosadašnjoj karijeri, kaže, još nisu susreli s ovakvim trovanjem.

Razgovarali smo sa specijalistom infektologije koji je u mirovini, a iza njega su godine liječenja pacijenata od raznih trovanja. Budući da nisu poznati detalji zdravstvenog stanja djece, ono što nam je mogao reći je da se ovdje vrlo vjerojatno ne radi o trovanju hranom.

"Sva trovanja hranom imaju kratku inkubaciju i kratko traju, jedino kad se radi o trovanju salmonelom onda to duže traje, no kod trovanja hranom su uvijek blaže kliničke slike i ona nisu smrtonosna. Ovdje bi moglo biti trovanje hranom jedino ako je u kombinaciji s nekim otrovom. A kod trovanja monoksidom bi odmah pali u nesvijest. Budući da ne znam koja im je točno klinička slika, teško mogu procijeniti o čemu se tu radi. Što se tiče konzumacije školjaka, one često budu krivci za trovanje, no po svemu sudeći, ovdje se radi o nečem ozbiljnijem. Sve će pokazati mikrobiološki nalaz koji bi, ako su ga danas uzeli, sutra trebao biti gotov. Tad će se sve znati", rekao nam je infektolog.

"Situacija je iznimno teška"

Zbog iznimno teškog stanja djece u dobi od 8 i 14 godina, u bolnicu su pozvani i liječnici i medicinske sestre koji su u tom trenu bili slobodni i kod kuće.

"Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestara koji radimo s djecom kako bismo ih spasili", rekla je za Index docentica Unić.

Dvoje odraslih koji su također prevezeni u KBC Split na Zaraznu, nalaze se izvan životne opasnosti.

Podsjetimo, danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Kako je izvijestila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece.

"Danas oko 10:10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. Izviješteno ŽDO, zamjenik izlazi na mjesto događaja i obavit će se očevid", priopćila je policija.

Pročitajte više