Lijek za rak dojke možda bude koristan i u prevenciji

NAJČEŠĆI lijek za rak dojke može tu bolest i spriječiti u zdravih žena izloženih povećanom riziku, objavili su liječnici.

Prema rezultatima nekoliko pokusa u vezi s prevencijom raka dojke, lijek tamoksifen za 38 posto smanjuje obolijevanje.

´Mi smo kombinirali sve raspoložive podatke iz studija koje su se koristile tamoksifenom za prevenciju raka dojke na više od 40 tisuća žena i očito je da taj lijek može smanjiti opasnost od obolijevanja´, rekao je profesor Jack Cuzick iz organizacije Cancer Research UK.

Lijek tamoksifen u upotrebi je od 1973., a može za 46 posto smanjiti i učestalost pojavljivanja novoga raka na drugoj dojci kod žena čiji su tumori osjetljivi na ženski hormon estrogen i već su liječene od raka.

Tamoksifen neutralizira djelovanje estrogena koji stimulira rast raka dojke. Zato je lijek nedjelotvoran kod tumora koji nisu osjetljivi na taj hormon.

Budući da se tamoksifen povezuje s povećanjem rizika od stvaranja krvnih ugrušaka i rakom maternice, Cuzick i kolege, čija je studija objavljena u najnovijem broju Lanceta, kažu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se ublažili popratni učinci tamoksifena i tek će se onda lijek moći upotrebljavati za prevenciju.

´Možda ćemo popratne učinke tamoksifena smanjiti smanjenjem doze ili dodavanjem male doze aspirina. Žene treba pažljivo odabrati i isključiti one kod kojih već postoji poremećaj zgrušavanja krvi ili rizik od raka endometrija pa će se i tako tamoksifen moći bolje iskoristiti´, dodaje Cuzick.

U ispitivanju mogućnosti za prevenciju raka na 7700 žena s visokim rizikom, jedan drugi lijek, uspio je u usporedbi s placebom za 64 posto smanjiti izbijanje bolesti.

To je lijek raloksifen, proizvodi ga Eli Lilly and Co i tržišno mu je ime Evista.

´Prvi podaci o raloksifenu doista obećavaju. Ispitivanje je pokazalo da taj lijek može smanjiti rizik od raka dojke za 64 posto, a s manje popratnih pojava nego tamoksifen´, kaže Cuzick.

Prema njegovim riječima, liječnici nestrpljivo očekuju rezultate američkoga istraživanja u kojem se izravno uspoređuju raloksifen i tamoksifen.

Uloga tamoksifena u prevenciji raka otprije je kontroverzna. Prije nekoliko godina istraživači su objavili da taj lijek smanjuje rak dojke za 45 posto. To je američko istraživanje prekinuto prije završetka kako bi žene na placebu počele uzimati tamoksifen.

Tada su britanski istraživači kritizirali tu američku odluku uz tvrdnju da treba provesti dugotrajna istraživanja da bi se potvrdila djelotvornost lijeka u prevenciji raka.

´Dokazi jasno pokazuju da tamoksifen može smanjiti opasnost od raka dojke koji stimulira hormon estrogen. No važno je pokus provesti do kraja i pronaći način da se smanje popratni efekti tamoksifena. Tek ćemo onda moći ženama s povećanim rizikom preporučiti taj lijek za prevenciju raka´, zaključuje Cuzik.

Pročitajte više