Lijekovi za druge bolesti pomažu u prevenciji raka

LIJEKOVI za snižavanje razine kolesterola i lijek protiv osteoporoze pokazali su se korisnima u prevenciji raka debelog crijeva i dojke, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju predstavili američki onkolozi.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi se statinima, lijekovima za snižavanje razine kolesterola i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti, možda mogao smanjiti rizik za rak debelog crijeva.

Istraživanje provedeno u Izraelu pokazalo je da su statini za 51 posto smanjili rizik za rak debelog crijeva u skupini većoj od 3.000 osoba.

Statini blokiraju enzim potreban organizmu za proizvodnju kolesterola, a klinička ispitivanja potvrdila su prve laboratorijske rezultate koji su pokazali da statini imaju dobar biološki potencijal za smanjivanje raka debelog crijeva.

Istraživači napominju kako bi se dobiveni rezultati morali provjeriti i drugim studijama prije nego što se statini općenito preporuče kao dobro sredstvo za prevenciju raka.

S druge strane, dugogodišnja studija Instituta za rak u Kaliforniji pokazala je da je raloksifen, lijek koji se koristi u liječenju osteoporoze, smanjio rizik za invazivni rak dojke među ženama koje su se njime liječile osam godina.

Rizik za rak dojke u tih se žena smanjio za 59 posto u odnosu na žene iz kontrolne skupine.

Proučavajući rezultate tih dviju studija, dr. Monica Morrow sa sveučilišta u Chicagu procijenila je da oni "pokazuju kako smo zakoračili u doba kad će lijekovi imati višestruku ulogu u prevenciji bolesti".

(Hina) xdgk ysb

Pročitajte više