Lijepa priča nedjeljom: Đuro Đaković podiže se iz pepela

Foto: Đuro Đaković

ĐURO ĐAKOVIĆ Grupa prošle je godine završila proces restrukturiranja kojim su postavljeni temelji za uspješno poslovanje, te ove godine očekuju pozitivan rezultat poslovanja.

Proces restrukturiranja Grupe Đuro Đaković započeo je krajem 2014. godine, nakon što je zbog pritiska sindikata i manjinskih dioničara smijenjena stara neuspješna uprava.

Vođenje Đure Đakovića sredinom 2014. preuzeo je Tomislav Mazal, dotadašnji član uprave, te kreće u financijsko, tehnološko i kadrovsko restrukturiranje kompanije.

Novi kapital za modernizaciju proizvodnje

Kompanija je dokapitalizirana, kako bi se realizirala ulaganja u modernizaciju proizvodnje, jer sa zastarjelom tehnologijom nije bilo moguće profitabilno poslovati. Ta ulaganja trebala bi se vidjeti na rezultatima poslovanja za 2016. godinu.

"Financijsko restrukturiranje obuhvatilo je uspješno izdanje nove emisije dionica Đuro Đaković Holdinga d.d. putem kojih je i prikupljeno 87 milijuna kuna te je nastavljeno i u 2015.godini kada je ĐĐ Holding dokapitalizirao ĐĐ Specijalna vozila d.d. u iznosu od 84,5 milijuna kuna čime je osnažena kapitalna osnovica društva kćeri.

Razina tehnološke zastarjelosti i nemogućnost profitabilne proizvodnje uvjetovali su značajna ulaganja koja je Grupa pokrenula tijekom 2014. i 2015.godine u svoje proizvodne pogone. Sva ulaganja su izvršena u nabavku nove ili u rekonstrukciju postojeće opreme. Puni učinak poboljšanja profitabilnosti proizvodnih kalkulacija očekuje se u 2016. godini", kaže za Index Ivana Klarić iz korporativnih komunikacija Đure Đakovića.

Segment Obrana: Oklopno vozilo Patria

Polovica prihoda od izvoza

Ukupni prihodi za 2016. planirani su u visini od 700 milijuna kuna, dok bi izvoz trebao iznositi 333 milijuna kuna, što je 48 posto ukupnih prihoda. Za usporedbu, izvoz je 2013. godine iznosio samo 8 posto ukupnih prihoda.

Također planirana EBITDA (dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza) je u visini od 50,6 milijuna kuna (EBITDA marža u visini od 7%) a ukupna planirana neto dobit je u visini od 11,3 milijuna kuna.

U procesu restrukturiranja došlo je i do gašenja neprofitabilnih djelatnosti, a provodi se i prodaja djelatnosti koje ne spadaju u osnovni posao Đure Đakovića.

"Grupa je tijekom 2015. godine izdvojila i ugasila neprofitabilnu djelatnost elektromontaže te je uspješno provedeno pripajanje društava ĐĐ Elektromont i ĐĐ Proizvodnja oprema društvu ĐĐ Inženjering te je nastalo društvo ĐĐ Industrijska rješenja.

ĐĐ Energetika i infrastruktura i ĐĐ Strojna obrada, društva u sastavu Grupe Đuro Đaković ne predstavljaju core business Grupe te je Uprava ĐĐ Holdinga tijekom prosinca 2015.godine pokrenula proces pronalaženja strateškog partnera za navedena društva", kažu iz Đure Đakovića.

Segment Transport

Prošla godina bila je prijelomna: Ugovori porasli 130 posto

Početkom ove godine vrijednost potpisanih ugovora Đuro Đaković Grupe iznosila je 575,2 milijuna kuna što je 131 posto više u odnosu na prošlu godinu.

"Porast ugovorenih poslova u odnosu na 2015. godinu pokazatelj je kako proces restrukturiranja već daje rezultate. Đuro Đaković posluje u tri proizvodna područja, to su prije svega Transport i proizvodnja teretnih vagona, poslovi u vojnoj industriji u području Obrane, a zatim i poslovi u području Industrije i energetike.

Osim ugovorenih poslova Grupa očekuje 100% rast izvoza u segmentu Transporta u odnosu na 2015. godinu. Teretni vagoni su 100% izvozni proizvod koji su svojom visokom kvalitetom uspjeli ući na tržište EU, i to na tržište Francuske i Njemačke.
U segmentu Obrane Grupa očekuje početak realizacije barem jednog izvoznog posla u prvoj polovici 2016. godine.

U segmentu Industrije i energetike Grupa ima već sada dovoljnu popunjenost kapaciteta za cijelu godinu te obzirom na završetak projekata koji su nepovoljno ugovoreni ne očekuju se gubici niti na jednom projektu.

2015. godina predstavlja prijelomnu godinu u kojoj je Đuro Đaković Grupa u potpunosti promijenila svoj pristup u svim segmentima poslovanja, te je u potpunosti pripremljena za tržišni nastup koji će joj donijeti dugoročno održivi rast i razvoj, a u skladu s time i očekivanja da 2016. godina bude prva godina pozitivnog poslovanja", kažu iz Đure Đakovića.

Energetika i industrija: Janaf spremnik

Pročitajte više