Linić: Bilo bi bolje da ne komentiraju, nego odlučuju

POTPREDSJEDNIK Vlade Slavko Linić nije danas htio komentirati najnovije političke optužbe čelnika HSS-a o tijeku privatizacije, radu Upravnog odbora i čelnih ljudi Hrvatskog fonda za privatizaciju, poručujući da bi bilo bolje da ti političari odlučuju, a ne komentiraju.

"Ne bih komentirao. (...) Bolje bi im bilo da ne komentiraju, nego da odlučuju", kazao je Linić novinarima u hotelu Opera, nakon predstavljanja posebnog broja Privrednog vjesnika i FINA-e "400 najvećih".

Upitan postoje li sukobi unutar same Vlade oko privatizacije, Linić je kazao kako se ne može očekivati da pet, šest ministara razmišlja na isti način, te da on ne razmišlja isto kao drugi ministri ili premijer Ivica Račan. "To što različito razmišljamo netko pretvori u sukobe i razmimoilaženja", rekao je Linić.

Potpredsjednik Vlade kaže kako ni sam osobno nije zadovoljan tijekom privatizacije.

Ocijenio je pritom da je riječ i o hrvatskom apsurdu. Podsjetio je, naime, da se njega osobno, dok je bio na čelu Upravnog odbora HFP-a, optuživalo za rasprodaju Hrvatske, iako podatci govore da je prodano samo 31 poduzeće, od čega šest strancima. "Ne volimo govoriti o činjenicama nego političkim floskulama", kazao je.

Linić je izjavio i kako će osobno inzistirati na privatizaciji Slobodne Dalmacije, iako to možda politici ne odgovara. "Inzistirat ću na privatizaciji. Možda politici to ne odgovara, ali Slobodna Dalmacija treba razvoj, ulaganje u novu tiskaru, pa treba provesti natječaj", kazao je.

Potpredsjednik Vlade očekuje i kako će konačne obvezujuće ponude tri strateška partnera za Inu prispjeti početkom ovog mjeseca, a tijekom mjeseca i donijeti konačna odluka o prodaji 25 posto plus jedne dionice Ine. "Početkom ovog mjeseca vjerojatno će prispjeti konačne ponude (za privatizaciju Ine), a očekujem da se ovaj mjesec dovrši taj posao", rekao je.

Linić očekuje da obvezujuće ponude podnesu sva tri strateška partnera - austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft.

Očekuje također da privatizacija 25 posto plus jednu dionicu Ine donese veći iznos od planiranog u dodatku memorandumu o stand by aranžmanu s MMF-om. Mediji su nedavno objavili da se u tom dokumentu spominje iznos od 362 milijuna dolara vezano za privatizaciju Ine.

Pročitajte više