Linić u Ljubljani o otvorenim pitanjima i unaprijeđenju odnosa

POSJET potpredsjednika hrvatske Vlade Slavka Linića Ljubljani gdje će u srijedu razgovarati s više ministara u vladi premijera Antona Ropa, te hrvatskim i slovenskim gospodarstvenicima, uvod je u prvi susret premijera dviju država u petak u Zagrebu prilikom sastanka na vrhu talijanskoslovenskomadžarskohrvatske kvadrilaterale, te prilika za pregled bilateralnih odnosa.

Kako je u utorak za slovensku agenciju STA izjavila slovenska ministrica gospodarstva Tea Petrin, cilj je njena susreta s Linićem rješavanje pojedinih otvorenih pitanja u gospodarskoj suradnji, te ispitivanje mogućnosti za povećanje razmjene u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini. Razgovarat će se, dodala je, i o povezivanju tržišta kapitala, interesu slovenskih poduzeća u procesima privatizacije u Hrvatskoj, te regionalnoj i turističkoj suradnji.

Slovenija je svjesna velikog interesa slovenskih tvrtki na hrvatskom tržištu, o čemu svjedoči stalan rast robne razmjene i više od milijarde eura međusobne trgovine u prošloj godini.

Prema podacima koje iznose u Ljubljani, lanjska je razmjena povećana za 13 posto, a u porastu su i slovenske investicije u Hrvatskoj koje su po zadnjim podacima iznosile oko 400 milijuna dolara.

´Nove mogućnosti za ulaganja pružaju se u okviru hrvatske privatizacije, osobito na području turizma, financijskom sektoru i sektoru osiguranja´, navode pred Linićev posjet u slovenskom ministarstvu financija.

Uz susret s Teom Petrin, potpredsjendik Linić održat će i seriju drugih razgovora - s ministrom za socijalnu politiku i rad Vladom Dimoskim, predsjednikom gospodarske komore Jožkom Čukom, slovenskim investitorima u Hrvatskoj, ministrom za okoliš i prostor Janezom Kopačom i ministrom prometa Jakobom Presečnikom.

Na kraju posjeta, Linić će u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani održati i sastanak s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Sloveniji.

Pročitajte više