LITVA BIRA NOVOG PREDSJEDNIKA

Litavci su u nedjelju izašli na birališta izabrati novog predsjednika između pet kandidata, među kojima je favorit Valdas Adamkus (77), kojeg je na prethodnim izborima pobijedio u međuvremenu opozvani predsjednik Rolandas Paksas.

Adamkus, bivši emigrant u Sjedinjene Države koji je vodio zemlju od 1998. do 2002. a kojega podržavaju uglavnom birači desnice, uvjeren je u svoju pobjedu. "Uopće ne sumnjam", rekao je nakon što je glasovao, iako nije isključio mogućnost održavanja drugog kruga u slučaju da ne dobije više od 50 posto glasova.

Paskas je smijenjen 6. travnja zbog trostruke povrede ustava u korupcijskog aferi koja je petnaest mjeseci potresala Litvu.

Sedam sati nakon otvaranja biračkih ureda u nedjelju sudjelovanje na predsjedničkim izborima koji se odvijaju istovremeno kada i izbori za Europski parlament, iznosilo je 23,95 posto, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Litavski predsjednik se bira na pet godina i njegov mandat uključuje vođenje vanjskih poslova i imenovanje premijera. On može uložiti veto na zakon kojeg izglasa parlament.

(Hina) xtm ymaš

Pročitajte više