LITVANSKI PARLAMENT SMIJENIO PREDSJEDNIKA PAKSASA ZBOG KORUPCIJE

Litvanski parlament smijenio je u utorak predsjednika države Rolandasa Paksasa zbog veza s ruskim poslovnim čovjekom koji mu je financirao izbornu kampanju, čime je Paksas postao prvi na taj način opozvani europski čelnik.

Nekadašnji sovjetski pilot Paksas proglašen je krivim jer je tome Rusu dao državljanstvo u zamjenu za financiranje kampanje. Paksas je također proglašen krivim jer je Rusu otkrio da ga prati policija, te zbog odvojene optužbe za utjecaj na ishod privatizacije.

"Rolandas Paksas smijenjen je s dužnosti", rekao je Vystautas Greicius, sudac koji je predsjedao sjednicom na kojoj su dvije trećine zastupnika presudile da je predsjednik kriv po svim trima točkama optužnice.

Petomjesečni skandal tu je zemlju od 3,5 milijuna stanovnika, koja je nezavisnost od Sovjetskoga Saveza stekla 1991. godine, doveo u neugodnosti upravo u trenutku kad ulazi u NATO i Europsku uniju.

"Pitam vas, izabrani zastupnici, jesu li moje malobrojne pogreške vrijedne moje smjene", rekao je Paksas u završnom govoru svoje obrane punom citata iz "Optužujem", Emila Zole iz 1902.

Tim je pismom u vezi s aferom Dreyfus Zola progovorio o političkom progonu u Francuskoj početkom 20. stoljeća.

Dodatne policijske snage pozvane su u Vilnius da drže na oku stotine Paksasovih pristaša koji su se okupili oko parlamenta.

Paksasove su savjetnike sigurnosne službe i parlamentarci optužili za veze s ruskom mafijom, zbog čega raste strah da bi mafija preko Litve mogla "ući" u Europsku uniju.

Ta je optužba povučena kako tajni agenti ne bi bili izloženi opasnosti, pa se istraga usredotočila na Rusa Jurija Borisova koji je financirao kampanju kojom je Paksas prije godinu dana došao na vlast. Borisov mu je angažirao marketinšku tvrtku koja je navodno povezana s ruskom mafijom.

Zauzvrat mu je Paksas dao litvansko državljanstvo, upozorio ga da je pod policijskom istragom i na kraju je prošli mjesec pokušao Borisova imenovati svojim savjetnikom iako Rus čak i ne govori litvanski, a prijete mu i kaznene prijave.

Treća točka optužnice teretila je Paksasa da je u korist svojim prijateljima utjecao na privatizaciju jedne građevinske tvrtke.

Opoziv je Paksas nazvao "događajem bez presedana u europskoj povijesti", a svoje neprijatelje optužio "da se služe tajnim službama u političke svrhe".

Prema litvanskom ustavu, predsjednički se izbori moraju održati u roku od dva do dva i pol mjeseca, a predsjedničku će dužnost dotle obavljati predsjednik parlamenta Arturas Paulauskas, Paksasov glavni politički protivnik.

U Litvi su predsjedničke ovlasti ograničene na vanjsku politiku, a zemlju vodi premijer, u ovome trenutku socijaldemokrat Algirdas Brazauskas.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više