LJAJIĆ: NEMA INDICIJA DA ĆE SE HAŠKI OPTUŽENIK LUKIĆ SAM PREDATI

Ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić izjavio je, za današnji novosadski "Dnevnik", da ne zna hoće li se policijski general Sreten Lukić, protiv kojega je nedavno podignuta haška optužnica, dobrovoljno predati Haškom sudu i dodao da "nema ni indicija" da bi se to moglo dogoditi.

Ljajić je najavio da će se do kraja tjedna održati sjednica Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, ali je dodao i da od te sjednice "ne treba očekivati neke spektakularne odluke".

"Razmotrit će se svi aspekti novonastale situacije koja je vrlo teška, jer su optužnice došle u najgorem mogućem političkom trenutku. To je još jedan dokaz potpunog deficita sluha Tribunala, koji pokazuje da ni Tribunal, niti međunarodna zajednica nisu na validan način verificirali našu suradnju", rekao je Ljajić. Dodao je da bi bilo najbolje kad bi počela suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, što bi se moglo dogoditi "samo u varijanti da bude izručen bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić", jer bi onda Haški sud "eventualno imao sluha" za tako nešto.

Haško tužiteljstvo prije nekoliko dana otpečatilo je optužnice protiv generala Vojske SCG i MUP-a Srbije Nebojše Pavkovića, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine zapovjednika Treće armije Vojske SR Jugoslavije Vladimira Lazarevića, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ Vlastimira Đorđevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, te policijskog generala Sretena Lukića, koji je 1999. godine na Kosovu zapovijedao srbijanskim policijskim snagama.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više