Ljubljana: Europski povjerenik za unutarnje poslove o granici Slovenije i Hrvatske

EUROPSKI povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino u ponedjeljak je u Ljubljani pozitivnim ocijenio napredak koji je Slovenija napravila na granici s Hrvatskom, a usmjeren je na ispunjavanje uvjeta za punu schengensku kontrolu kroz dvije i pol godine.

Kako je javila slovenska agencija STA, Vitorino i slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc razgovarali su i o usklađenosti hrvatsko-slovenskog međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i schengenskog režima. O tome će, kako je najavio Bohinc, biti riječi i u daljnjim razgovorima s EU-om.

Vittorino je na konferenciji za novinare rekao da će Slovenija u proširenoj EU biti odgovorna za važan dio vanjske granice Unije, no nije odgovorio na pitanje hoće li sjedište europske agencije za koordinaciju i nadzor vanjske granice biti u Sloveniji.

Naime, osim Slovenije, za sjedište te agencije, koja bi trebala početi raditi sljedeće godine, zainteresirana je još Mađarska i sve tri baltičke zemlje.

Vitorino je Bohincu dao jamstva da će troškovi održavanja vanjske granice biti proporcionalno podijeljeni na sve članice Unije, a Slovenija će iz tzv. schengenskog fonda EU u sljedeće tri godine dobiti 107 milijuna eura.

Pročitajte više