LOCKERBIE: SASTANAK U LONDONU O PLANU SPORAZUMA

Američki, britanski i libijski diplomati sastali su se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o planu sporazuma koji sadrži i priznanje odgovornosti Tripolija za atentat u Lockerbieu 1988. i isplatu odšteta obiteljima žrtava, prema navodima trojice dužnosnika State Departmenta.

Sastanak u Londonu daje nade da su točne informacije koje su iscurile posljednjih dana o mogućnosti skorog dogovora, koji bi otvorio put ukidanju američkih i sankcija UN-a protiv Libije.

Američki dužnosnici su rekli prošlog tjedna da bi Libija oko 14. kolovoza mogla informirati Vijeće sigurnosti UN-a o svojoj odgovornosti za eksploziju Boeinga PanAm-a iznad škotskog sela Lockerbie u kojoj je poginulo 270 ljudi.

Libijsko priznanje bi moglo nastupiti nakon potpisivanja sporazuma o isplati 2,7 milijardi dolara odštete obiteljima žrtava, prema izjavama odvjetnika koji pregovaraju.

U nedjelju je u europskom izdanju časopisa Time libijski čelnik Moamer Gadafi izjavio da će njegova zemlja priznati namanje djelomičnu odgovornost za atentat. A tjedan dana ranije on je na američkoj TV mreži ABC rekao da je ta afera "blizu zaključenja".

Sankcije UN-a su suspendirane, ali ne i ukinute, nakon što je Libija specijalnom škotskom sudu koji zasijeda u Nizozemskoj izručila dvojicu svojih državljana za koje se drži da su autori atentata. U siječnju 2001. jedan Libijac je osuđen na doživotni zatvor, a drugi je oslobođen.

Pročitajte više