Logoraši Republike Srpske tužit će Federaciju BiH

SAVEZ logoraša Republike Srpske (RS) uz pomoć Odvjetničke komore RS, pripremio je tužbe protiv Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) zbog zatvaranja, mučenja i zlostavljanja Srba u 536 logora na području Federacije BiH, javljaju Nezavisne novine.

Predsjednik Saveza logoraša rekao je kako će dugo najavljivane tužbe uskoro biti predane Osnovnom sudu u Banjaluci, te je dodao kako logoraši tužbama ne ciljaju na ostvarivanje materijalnih prava već žele otkriti "istinu o karakteru sukoba na području BiH gdje su u građanskom i vjerskom ratu od 1992. do 1995. godine jednako kao i druga dva konstitutivna naroda, stradali i pripadnici srpskog naroda."

Logoraši također poručuju kako aktualno podizanje tužbi nije u službi trenutne političke situacije u BiH, te napominju kako  žele "da se 1992. nigdje, nikada i nikome ne ponovi".

Saveza logoraša zaključuje kako priprema ostalih "logoraških" tužbi s dokazima i  dokumentacijom za preko 50.000 Srba zatočenih tijekom rata teče sporo, ali se unatoč tome neće odustati o podnošenja novih optužnica protiv Federacije BiH.

I.K.

Pročitajte više