Londonski muzej Victoria and Albert otvara pet novih galerija

MUZEJ Victoria and Albert u Londonu otvara ovih dana pet novouređenih galerija s više od 200 umjetničkih djela, izvješćuje u srijedu BBC.

Galerije uključuju kompletnu retrospektivu britanskog umjetnika Constablea i drugih europskih umjetnika poput Turnera, Blakea i Gainsborougha.

Jedna od galerija predstavlja kolekciju Constantinea Alexandera Ionidesa, grčkog kolekcionara viktorijanskog razdbolja.

Muzej tvrdi da kolekcija Constablea "predstavlja sve vidove njegova rada, od blokova sa skicama i uljanih skica do djela u prirodnoj veličini". Constableova ulja obuhvaćaju poglede na Hampstead Heath, Brightona i Suffolk.

Obnovljene galerije osvijetljene odozgo izgrađene su 1850-ih za djela koja su kolekcionari donirali muzeju. Posljednji put su za izlaganje slika korištene 1930-ih godina.

"Dvije se galerije bave britanskim krajolicima predstavljenima u djelima Constablea, Turnera i njihovih suvremenika, od uljanih skica do velikih uljanih pejzaža", objavio je muzej. Tu će se naći i djela Gainsborougha s pejzažima osvijetljenima iz pozadine.

U petoj su galeriji slike iz kolekcije viktorijanskog ljubitelja umjetnosti Johna Sheepshanka, koja uključuje djela Blakea, Landseera i Millaisa.

Galerija Ionides sadrži djela europskih majstora poput Rossettija i Degasa. Millaisova "Isabella" (1848.) na posudbi je u muzeju iz Liverpoola do kraja siječnja.

Tu se nalaze i orijentalna keramika, ukrašeni pijanino i francuske skulpture, a veliki dio slika očišćen je prije postavljanja u galerije.

Nove galerije slika dio su 10-godišnjeg plana muzeja o obnavljanju kolekcija.

Pročitajte više