Lovrinović ima ideju "helikopterskog novca", želi da država dijeli lovu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IVAN Lovrinović je ispred Kluba zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku istaknuo u saboru da Hrvatsku čeka "galopirajuća recesija", zbog čega je vrijeme za hrabre poteze.

Lovrinović predlaže koncept "helikopterskog novca”, da HNB izravno doznači po 2000 kuna u dva navrata svim građanima koji imaju primanja do 10 tisuća kuna neto, kako bi se na taj način povećala potražnja i potrošnja.

Tražio da se otvore tržnice

On je prije nekoliko dana tražio i da se otvore tržnice.

"Normalan čovjek to ne može shvatiti! Taman kada sam se poradovao da će se nakon moga pritiska, a potom i drugih zastupnika u Saboru, otvoriti zelene tržnice - Vlada je opet promašila. Ili su uvozni lobiji opet izvršili pritisak u svoju koristi, a na štetu OPG-ovaca i nas građana?

Elementarna logika nam govori da je mogućnost zaraze kod tezge puno manja negoli u bilo kojem dućanu uz tržnicu, a posebno u trgovačkim lancima.

U dućanima oko tržnica se dominantno prodaje uvozna roba, a posebno puno hrane uvozimo iz Italije gdje korona hara, pa se uvozom izravno povećava opasnost zaraze.

Moja ideja je bila da se na tezge vrate samo mali proizvođači i OPG-ovi pridržavajući se mjera zaštite (s maskama, rukavica a, na udaljenosti), a građani su već naučili na red. Oni sami proizvode hranu i od toga moraju nastaviti živjeti. U protivnom i oni će pokucati na vrata države za socijalnu pomoć... Nikako ih ne želimo dovesti u tu situaciju jer će to značiti da smo totalno zakazali kao društvo i kao sustav.

Pozivam sve seljake, njihove udruge i građane da nastavimo borbu za otvaranje zelenih tržnica, za mogućnost kupnje zdrave domaće hrane i za mogućnost da seljaci imaju od čega živjeti.

Zelene tržnice na otvorenom prostoru puno su sigurnije od dućana u zatvorenim prostorima", napisao je Lovrinović prije nekoliko dana na Facebooku.

Pročitajte više