Lucijan Carić: Nazovi T radi trabunjanja

HRVATSKI stručnjak za zaštitu kompjuterskih sustava, Lucijan Carić, osvrnuo se na medijske napise o zloćudnim programima koji "nabijaju impulse dok je kompjuter ugašen". Carićev komentar prenosimo u cijelosti.

Zadnjih nekoliko dana neki mediji objavili su par članaka čija su tema dialeri – maliciozni programi koji s napadnutog kompjutera neautorizirano pozivaju skupe međunarodne telefonske servise.

U tim člancima navode se mnoge netočne i loše interpretirane informacije, a među njima najviše se ističe podatak da dialeri mogu raditi i korisnicima "nabijati" impulse čak i ako je kompjuter ugašen.

Radi ispravnog obavještavanja javnosti, želimo navesti nekoliko činjenica:

Dialeri – zlonamjerni programi koji jednom instalirani na kompjuter neautorizirano automatski pozivaju skupe međunarodne telefonske servise ozbiljan su sigurnosni problem. Jednostavno rečeno, radi se o prijevari i krađi impulsa.

Nikakvi programi, pa tako ni dialeri, ne rade kada je kompjuter isključen. Dialeri nisu virusi, kako ih se često naziva, već ih treba smatrati zasebnom kategorijom zlonamjernih programa ili svrstati među trojanske konje. Oni u sebi nemaju nikakav timer ili vlastiti sat, a i da ga imaju, on bi bio potpuno nedjelotvoran jednom kada je kompjuter ugašen.

Međutim, velik broj modernih kompjutera nakon "gašenja" ostaje u pripremnom (stand-by) modu (poput, na primjer, televizijskih prijemnika). U ovakvom modu napajanje kompjutera nije prekinuto (može se prekinuti ili posebnim prekidačem koji se obično nalazi na stražnjoj strani kućišta ili fizičkim odspajanjem kabela za napajanje). Dok se nalazi u pripremnom modu, kompjuter je moguće uključiti nekim vanjskim podražajem – signalom preko računalne mreže, pozivom na modem, pritiskom na kombinaciju tipki, i sl. Također, neka računala moguće je pokrenuti u određeno vrijeme, podešavanjem parametara internog sata. Zlonamjerni programi mogu se, eventualno, koristiti ovom funkcionalnošću.

Činjenica je također, da je u ovoj situaciji vezanoj uz dialere i krađu telefonskih impulsa T-HT učinio vrlo malo. U navedenim člancima glasnogovornik T-HT-a tvrdi da je T-HT više puta upozoravao svoje korisnike na opasnost od virusa i dialera, te ih upućuje na sigurnosne informacije na T-Comovim stranicama, navodeći da T-HT ima mogućnost blokade takvih programa. Međutim, jednostavna pretraga web stranica T-Coma uz upotrebu riječi "dialer", vraća samo jedan jedini članak.

Link za više sigurnosnih informacija u tom članku nefunkcionalan je i neispravan. Također, na T-Comovim stranicama posvećenima sigurnosti o dialerima nema niti riječi. Na kraju, sigurnosne funkcionalnosti koje T-HT nudi svojim korisnicima nemaju mogućnosti blokiranja dialera.

Zaštita od dialera nije jednostavna, međutim korisnici u komunikacijskim postavkama mogu provjeriti telefonske brojeve koji se koriste za pristup Internetu. Domaći ISP-ovi koriste standardne i poznate brojeve, te ti brojevi nikada ne počinju s dvije nule.

Pročitajte više