M. Tuđman: U Hrvatskoj zanemarena i ne funkcionira nacionalna sigurnost

PREDSJENDIK HIP-a (Hrvatski istinski preporod) Miroslav Tuđman ustvrdio je danas da je u Hrvatskoj potpuno zanemarena nacionalna sigurnost.

U Hrvatskoj je ugrožen sustav nacionalne sigurnosti jer ga je aktualna Vlada gradila na potpuno pogrešnim pretpostavkama, rekao je Tuđman na današnjoj konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da Vlada taj sustav nije gradila smatrajući da će u novim okolnostima europskih integracija pitanje nacionalne sigurnosti biti nevažno. I zato je, naveo je, planski urušavala sve segmente toga sustava, od obavještajne zajednice, do vojske i policije.

Rekao je da se koalicija nije u stanju dogovoriti ni o šefovima obavještajnih službi, a kamoli o njihovom funkcioniranju.

Ako želimo stabilnu i sigurnu Hrvatsku koja ima ulogu čimbenika mira i stabilnosti na jugoistoku Europe, onda sigurnosni sustav mora funkcionirati u svim segmentima, poručio je.

Nefunkcioniranje obavještajnog sustava, dodao je, dovelo je do "zalijetanja Vlade izjavama oko mogućeg rata u Iraku jer tada nije imala informacije da će javno mnijenje europskih zemalja biti protiv tog rata".

Dopredsjednik HIP-a Željko Sačić rekao je da su gotovo minimalne šanse da bilo koja organizirana kriminalna grupa koja djeluje u Hrvatskoj ima ikakve veze s događajima koji su se zbili u Beogradu, te da ne vjeruje da se hrvatska mafija upuštala u ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Dopredsjednik Nenad Ivanković u kontekstu zbivanja u Srbiji osvrnuo se, na kako je rekao ugroženost gospodarsko-socijalnog segmenta hrvatske nacionalne sigurnosti.

Naveo je da je hrvatska vlast prije nekog vremena govorila o Srbiji kao eldoradu za hrvatsko gospodarstvo, a da danas tvrdi da je Srbija suočena s kaosom. Podsjetio je da se iz Vlade najavljivalo i ukidanje viznog sustava sa Srbijom.

Dopredsjednik HIP-a admiral Davor Domazet-Lošo rekao je da su pretpostavka za dobro funkcioniranje sustava nacionalne sigurnosti artikulirani nacionalni interesi, što Hrvatska nema, pa niti ne zna što treba braniti.

Do izvršne vlasti je da s ljudima koji znaju o tome uspostavi dijalog, poručio je Domazet-Lošo.

Pročitajte više