Macron: Amerika se vratila s Bidenom

Foto: EPA

SJEDINJENE Države vratile su se kao kooperativni lider slobodnog svijeta, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron, ilustrirajući olakšanje koje osjećaju mnogi američki saveznici nakon razdoblja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Na sastanku s Macronom Biden, upitan je li se Amerika vratila, okrenuo se francuskom predsjedniku i rekao da bi on trebao odgovoriti na to pitanje.

"Da, definitivno", rekao je Macron. "Sjajno je imati američkog predsjednika koji je dio kluba i vrlo voljan surađivati", kazao je Macron. "Ono što vi pokazujete jest da je vodstvo partnerstvo."

Macronove riječi slične su onima koje je u petak izrekao britanski premijer Boris Johnson, naglasivši da je Biden "veliki dašak svježeg zraka".

Ni Macron ni Johnson nisu povukli izravnu poveznicu između Bidena i Trumpa, ali su obojica pohvalila Bidenov kooperativni ton, a dužnosnici su rekli da je došlo do olakšanja nakon Trumpa, koji je znao šokirati mnoge europske saveznike.

Biden se složio i rekao da su se "Sjedinjene Države, kao što sam već rekao, vratile, mi smo se vratili".

Biden je rekao da SAD snažno osjeća koheziju NATO-a i izrazio potporu Europskoj uniji, koju je Trump znao jako kritizirati za vrijeme svog predsjedanja 2017.-2021.

Pročitajte više

 

Pročitajte više