Madey dao Schwimmeru isprave o ratifikaciji pravnih instrumenata

STALNI predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Neven Madey predao je 28. studenoga glavnom tajniku Vijeća Europe Walteru Schwimmeru isprave kojima RH ratificira tri iznimno važna pravna instrumenta, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se objašnjava da se radi o Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine, Konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini, te dva pripadajuća protokola - Protokol o zabrani kloniranja i Protokol u vezi s presađivanjem organa i tkiva ljudskog podrijetla.

Hrvatska je među prvim zemljama članicama Vijeća Europe ratificirala temeljne europske međunarodnopravne instrumente na području biologije i medicine koji odražavaju najnovija znanstvena dostignuća, podsjeća MVP.

Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini prvi je obvezujući međunarodni instrument glede zaštite dostojanstva, prava i sloboda ljudskog bića u odnosu na napredak znanosti i medicine. Dodatni protokol uz Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini o zabrani kloniranja jedini je obvezujući pravni tekst u ovom području koji striktno zabranjuje svaku intervenciju čiji je cilj stvoriti ljudsko biće genetskim putem. Dodatni protokol uz Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini u vezi s presađivanjem organa i tkiva ljudskog podrijetla utvrđuje opća načela i specifične odredbe za uzimanje organa i tkiva na živim ili umrlim osobama.

Pročitajte više