Mađarska uvodi mjere za turiste iz rizičnih zemalja. Hrvatska nije među njima

Foto: EPA

MAĐARSKA od srijede uvodi nova ograničenja putovanja kako bi spriječila širenje koronavirusa, najavio je u nedjelju šef kabineta premijera Viktora Orbana, po kojemu se te mjere ne odnose na Hrvatsku.

Pod novim pravilima mađarski državljani koji se vraćaju iz rizičnih zemalja s crvene ili žute liste morat će proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Karantena se može izbjeći jedino s predočena dva negativna testa na covid-19 stara najviše pet dana, najavio je Gulyas. 

Ista pravila vrijedit će i za strance koji dolaze iz zemalja sa žute liste, dok će onima s crvene ulazak u Mađarsku biti zabranjen.

Ukinuli ograničenja i otvorili granice za putnike iz zemalja Europske unije

Mađarska je ukinula većinu ograničenja u svibnju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU i susjednih, trećih zemalja. 

Gergely Gulyas rekao je da su nova ograničenja potrebna kako bi se koronavirus zadržao "izvan granica" i izbjeglo ponovno zatvaranje zemlje. 

"Ove restrikcije su zbog zaštite naše slobode", rekao je Gulyas.

Neke države ostale na crvenoj listi

Albanija, Kosovo, Crna Gora i Ukrajina, između ostalih, nalaze se na crvenoj listi. 

Srbija, Bugarska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su na žutoj listi, dok se u i iz Hrvatske zasad može slobodno putovati. 

Tranzit i teretni prijevoz, kao i poslovna putovanja su izuzeci, ali će se provoditi zdravstvene provjere na granici. 

Mađarska, u kojoj ima oko 10 milijuna stanovnika, bilježi 4234 slučaja koronavirusa i 595 mrtvih. U nedjelju je izvijestila o pet novih slučajeva.

Pročitajte više