Madrid: protiv ETA-e prosvjedovali deseci tisuća osoba

Udruge koje okupljaju žrtve terorističke baskijske organizacije ETA, uz potporu Narodne stranke (PP, oporba) te Crkve, u subotu su prosvjednim maršom u kojemu su sudjelovali deseci tisuća osoba, iskazale nezadovoljstvo antiterorističkom politikom vladajućih socijalista. L

Točni podaci o broju sudionika na subotnjem prosvjedu nisu poznati jer su madridske gradske vlasti, kojima je na čelu PP, objavile da se okupilo 1,4 milijuna prosvjednika, dok je policija procijenila da ih je bilo 110.000.

"Za njih, za sve, ali ne u moje ime", bilo je geslo prosvjednog marša kojim su organizatori željeli ponoviti uspjeh skupa od 4. lipnja u kojem je, prema tvrdnjama najveće udruge AVT (Udruga žrtava terorizma) sudjelovalo milijun ljudi, iako je policija tvrdila da ih je bilo četverostruko manje.

Prosvjednici su se manifestom izjasnili protiv hipotetskog dijaloga s ETA-om zatraživši "sjećanje, dostojanstvo i pravdu" za žrtve koje ne smiju biti "platežno sredstvo u bilo kakvom procesu pregovora".

Manifestaciju su poduprli oporbena Narodna stranka (PP) i njezino vodstvo te predsjednik stranke Mariano Rajoy i njegov prethodnik i bivši premijer Jose Maria Aznar, koji je i sam bio meta atentata ETA-e 1995. godine.

Vladajuća stranka, međutim, ocijenila je da prosvjed kreće od "pogrešnih premisa" te da PP "ne želi dokrajčiti ETA-u, nego vladu", rekao je ministar za javno upravljanje Jordi Sevilla.

Španjolce je podijelila rasprava oko pregovora s ETA-om nakon što je u veljači premijer Jose Luis Zapatero objavio mogućnost "početka kraja" terorizma ETA-e koja je u borbi za neovisnu Baskiju na sjeveru Španjolske od 1968. godine ubila 800 osoba.

Premijer je početak "razgovora" s ETA-om uvjetovao prethodnom deklaracijom kojom će se ta organizacija obvezati na prekid nasilja.

ETA je, međutim, prije tjedan dana objavila tek priopćenje kojim poziva političare da učine "novi korak" prema miru, ali izrijekom se nije odrekla nasilja.

Baskijska organizacija nije počinila ubojstvo od svibnja 2003., ali nastavlja postavljati eksploziv "slaba intenziteta" uz dojave te provodi reket nad baskijskim poduzećima.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više