Magnetski pojasevi smanjuju bolove u zglobovima

MAGNETSKI pojasevi mogu ublažiti bolove uslijed osteoartritisa kuka i koljena, priopćili su u petak britanski znanstvenici.

U istraživanju, provedenom nad 200 oboljelih od ove bolesti zglobova, pacijenti koji su nosili standardne magnetske pojaseve veće snage izvijestili su da su imali manje bolova od onih koji su tijekom 12 tjedana proučavanja nosili magnetske pojaseve slabije snage i nemagnetske pojaseve.

"Dobili smo dokaze učinka magnetskih pojaseva za zglobove u slučajevima osteoartritisa kuka i koljena", naveo je profesor Edzard Ernst s medicinskog fakulteta Peninsula u Plymouthu u izvješću za "British Medical Journal".

Premda su rezultati u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja u kojima je analizirana magnetska terapija, znanstvenici su rekli da ne znaju je li do uočenog poboljšanja došlo zahvaljujući pojasu, placebo efektu, ili zahvaljujući i jednom i drugom.

"Kakav god bio mehanizam, pozitivni učinci magnetskih pojaseva izgledaju klinički korisni", dodaju Ernst i njegove kolege.

Pacijenti koji su nosili magnetske pojaseve veće snage prijavili su najveće poboljšanje što, kažu znanstvenici, upućuje da je magnetska snaga važna. Pozitivni učinci pojaseva bili su dodatni efekti uz standardno liječenje bolesti.

Osteoartritis je najuobičajeniji oblik artritisa, vodećeg uzroka invaliditeta. On može pogoditi bilo koji zglob u tijelu no uobičajen je u koljenima i kukovima. Simptomi su bolovi nakon mirovanja, otečenost i ukočenost u zglobovima. Za tu bolest nema lijeka no liječenje može umanjiti bolove i održati gibljivost zglobova.

Pročitajte više