Makarska: Otpušteni radnici "Amfore" okupili se ispred ulaza u tvornicu

ČETRDESETAK radnika makarske punionice bezalkoholnih pića tvornice "Amfora" iz Metkovića, od njih ukupno 46 kojima je jučer uručena odluka o redovitom otkazu ugovora o radu, okupilo se jutros mirno ispred ulaza u tvornički krug očekujući dogovor s predstavnicima sindikata oko podnošenja prigovora na otkaze.

Najavili su da će od policije zatražiti službenu zabilješku od 19. do 23. siječnja kako bi je priložili prigovoru. Ona bi trebala pokazati da radnici koji su tada štrajkali nisu počinili štetu tvornici paleći stare gume i drvene palete na ulazu u tvornički krug, te da svojim okupljanjem nisu onemogućili ulazak službenim vozilima ni članovima Uprave u krug tvornice, rekao je sindikalni povjerenik Ivo Talijančić.

U tvornički krug, na čijem su ulazu bili dežurni zaštitari, jutros je dopušten ulazak samo za članove Uprave i dvadesetak radnika koji nisu dobili otkaz, a čija su se imena nalazila na popisu na ulazu u tvornicu.

Jučer je 46 radnika "Amfore" dobilo Odluku o redovitom otkazu ugovora o radu koji je uvjetovan "skrivljenim ponašanjem", a potpisao ju je direktor Ivica Rotim.

Ugovor o radu otkazuje se, prema navodima u obrazloženju, zbog osobito teške povrede iz radnog odnosa, odnosno zbog toga što je svaki od 46 radnika, sudjelujući u štrajku zbog neisplaćene plaće za listopad, od 19. do 23. siječnja na ulazu u tvornicu sudjelovao i u paljenju guma i drvenih paleta.

Ujedno, tvrdi se u Odluci, zajedno su u skupini od 65 radnika onemogućili ulazak službenim vozilima i članovima uprave Ivici Rotimu i Zoranu Popovcu, kao i nekolicini drugih radnika, u krug tvornice i njihov dolazak do radnih mjesta. Zbog toga je došlo do poremećaja rada, a "Amfori" je nanesena materijalna šteta, pa su stoga podnesene i kaznene prijave.

Radnicima radni odnos prestaje uz otkazni rok od mjesec dana koji je jučer počeo teći.

(Hina) xvrib yln

Pročitajte više