Makedonija se pridružila Crnoj Gori u priznanju Kosova

VLADA Crne Gore na svojoj je večerašnjoj sjednici donijela odluku o priznanju neovisnosti Kosova. Odluka je donesena jednoglasno, a usvojen je i tekst zajedničke izjave vlada Crne Gore i Makedonije o istovremenom priznanju Kosova.

Objavljivanje teksta zajedničke izjave Makedonije i Crne Gore o priznanju Kosova, bit će i službeno objavljeno nakon što večeras makedonska vlada donese službenu odluku o priznanju.
Parlament Makedonije usvojio je večeras oko 21.45 sati rezoluciju o priznanju Kosova. Za priznanje Kosova glasalo je  85 zastupnika, suzdržanih je bilo 16, a jedan je bio protiv. Malo prije 23 sata Vlada Makedonije potvrdila je odluku parlamenta.

Veleposlanik nije poželjan

Nakon vijesti o priznanju Kosova od strane Crne Gore zastupnici u Skupštini Srbije prekinuli su svoje zasjedanje. Nakon kratke  pauze u kojoj su zastupnici raspravljali o odluci službene Podgorice, sjednica je nastavljena po dnevnom redu.

"Srbija će uskratiti gostoprimstvo veleposlaniku Crne Gore u Beogradu nakon odluke o priznanju Kosova" rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić dodajući kako je Vlada Srbije već donijela odluku da se službena Podgorica obavijesti kako crnogorski veleposlanik nije poželjan u Beogradu.

Persona non grata

Veleposlanica Crne Gore Anka Vojvodić večeras je oko 20 sati hitno pozvana u prostorije srpskog ministarstva unutarnjih poslova, a sat vremena kasnije objavljeno je kako joj je uručena nota srpskog Ministarstva vanjskih poslova kako je "persona non grata".

"Nisam sigurna da je ovo dobar politički potez, ali kao veleposlanik svoje zemlje to stoički podnosim", izjavila je Anka Vojvodić za Betu. Ocijenila je da mjera koja joj je izrečena nije promišljena, no kako kaže ona će je poštovati. 

Inače, "persona non grata" izraz je koji se u diplomaciji koristi za osobu - šefa diplomatske misije i druge diplomate, čije prisustvo na području države primateljice nije poželjno, odnosno za koju država primateljica zahtjeva odlazak sa svog područja.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore potvrdilo je kasno večeras kako neće uskratiti gostoprimstvo veleposlaniku Srbije u Podgorici, Zoranu Lutovcu.

Ulje na vatru

Podsjetimo, početak sjednice crnogorske vlade bio je u dvanaest sati, no sjednica je u popodnevnim satima prekinuta zbog dodatnih konzultacija s crnogorskom oporbom i sa strankama sa srpskim predznakom koje su tražile odgodu priznanja.

Nakon sastanka koji je završio oko 18 sati stranke SNP, NS, Srpska lista, DSS i Pokret za promjene objavile su kako nisu uspjele u pregovorima te da će vlada priznati Kosovo. Odluku o priznanju Kosova, nazvali su dolijevanjem ulja na vatru u odnosima sa Srbijom.

Sat vremena nakon konzultacija, vlada je donijela jednoglasnu odluku o priznanju Kosova. Nakon završetka sjednice ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen rekao je kako je odluka donesena u skladu s ustavnom nadležnošću Vlade da odlučuje o priznanju drugih država.

"Odluka o priznanju donesena je jer smo bili vođeni našim strateškim interesima, uključivanjem u europske i atlantske integracije, a posebno neophodnošću pune stabilnosti na našim granicama i u regiji", kazao je Roćen. 

Sramna odluka

Crnogorska opozicija nije zadovoljna odlukom Vlade Crne Gore, a prilično su bili razočarani nakon što nisu uspjeli nagovoriti premijera Crne Gore da promijeni svoju odluku. Nakon što je odluka o priznanju postala i službena Andrija Mandić iz Srpske narodne stranke Crne Gore rekao je kako će se njegova stranka sada "konzultirati s narodom". Također, priznanje Kosova nazvao je miješanjem u unutarnje stvari Srbije.


Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene, ocijenio je kako je riječ o vrlo lošoj procjeni Mila Đukanovića koja će zaoštriti odnose sa Srbijom. Predrag Popović iz Narodne stranke poručio je javnosti kako se Crna Gora "sramnom odlukom o priznanju Kosova" pridružila državama koje su priznale državu nastalu na "etničkom čišćenju, između ostalih i crnogorskih državljana".

Očekuje se povlačenje veleposlanika

Podsjetimo, Crna Gora najavila je još prije dva dana kako će u Generalnoj skupštini UN-a podržati inicijativu Srbije da Međunarodni sud u Haagu razmotri legalnost proglašenja neovisnosti Kosova, što je jučer i učinila, ali je isto tako upozorila svog susjeda kako će nakon toga priznati Kosovo.

"Ne želimo da Crna Gora trpi štetu jer nismo priznali Kosovo, a i ne želimo ugroziti integracije u Europsku uniju te NATO", objasnio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ističući kako očekuje da Srbija povuče svog veleposlanika iz Podgorice.

"Crna Gora nikada nije zabijala nož u leđa. Naime, vrlo smo pažljivo i strpljivo cijenili i gradili odnos s Beogradom, ali ne možemo zbog Srbije imati štetu i to zbog toga jer bi trebali slijediti nešto što je nemoguće slijediti", kazao je Vujanović odgovarajući na optužbe ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića kako će priznanje Kosova od strane Crne Gore biti zabijanje "noža u leđa".

Odluka ključna za sigurnost u regiji

Nakon odluke o priznanju članovi vladajuće koalicije u Srbiji naglasili su kako bi odluke Crne Gore i Makedonije mogle destabilizirati regiju.
 
"Svi naši susjedi preuzimaju na sebe odgovornost za stabilnost u regiji", naglasila je čelnica kluba zastupnika Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija u Skupštini Srbije. Slično razmišlja i zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić procijenivši kako je Crna Gora donijela odluku pod pritiskom.

Revizija guslarskih pjesama o čojstvu

"Sad ćemo morati napraviti reviziju guslarskih pjesama i književnosti o čojstvu i junaštva, jer su se kroz čitavu svoju povijest Crnogorci borili protiv Turaka i oslobađali Kosovo od Turske i albanske okupacije, zajedno sa Srbijom", naglasio je Dačić. Emotivni nastup imao je i srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović naglasivši kako je riječ o sramnoj odluci. 

"Ovo je prvi put u povijesti da je Crna Gora izdala Srbiju", kazao je za srpske medije ministar Bogdanović dodajući da će se ovo loše odraziti na Srbe na Kosovu koji su očekivali da ih "bratska Crna Gora" podržava, a ona se svrstala u red onih koji su priznali Kosovo.

Vraćeni veleposlanici

Vlada Srbije odlučila je danas vratiti veleposlanike u sve države iz kojih su opozvani na konzultacije u Beograd nakon priznanja nezavisnosti Kosova kako bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije. Nejasno je kakva je situacija sa službenom Podgoricom budući da je ministar vanjskih poslova već najavio kako je veleposlanica Crne Gore u Beogradu nepoželjna, a već prije najavljeno je i povlačenje veleposlanika iz Podgorice. 

I.Ć.
Foto: AFP (Arhiv)

Pročitajte više