Makvić: Onečišćenje loživim uljem iz cisterne nema trajne opasnosti za okoliš

GLAVNI državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je danas da onečišćenje loživim uljem isteklim iz cisterne što je preksinoć sletjela s autoceste kod Okučana, nema trajne opasnosti za okoliš, niti je izazvalo pomor ribe.

Iz cisterne koja je prevozila oko 24.000 litara loživog ulja u kanal Sloboštinu isteklo je, kako se pretpostavlja, nekoliko tisuća litara u četiri sata nakon nesreće, t.j. od srijede u 21,57 do postavljanja brana oko jedan sat nakon ponoći. U tom razdoblju je nizvodno od mjesta nesreće loživo ulje istjecalo u kanal Sloboštinu te dalje u kanale Lonju, Strug i rijeku Savu.

Ne zna se koliko je točno ulja isteklo, ali to nisu mogle biti količine koje bi mogle trajno ugroziti okoliš, rekao je Makvić.

´Kad su postavljene brane, loživo ulje više nije moglo istjecati, a ulje koje je isteklo sada je već daleko odmaknulo i razgradilo se u rijeci Savi´, naglasio je vodopravni inspektor Makvić. Nizvodno u rijeci Savi može se vidjeti tanak sloj loživog ulja, dodao je.

Petnaestak brana još je u kanalu. Čišćenje je pri kraju i danas bi trebalo biti gotovo, a provodi ga ivanićgradska tvrtka AEKS klasičnom metodom, pranjem toplom vodom i rezanjem šiblja.

Ekološki izgred dogodio se preksinoć kad je cisterna sisačkih registracijskih oznaka sletjela s autoceste Zagreb-Lipovac na 307. kilometru nedaleko od Okučana te se prevrnula. Vozač cisterne je teže ozlijeđen i prevezen je u novogradišku bolnicu.

Pročitajte više