Mala plaža pretvorila se u veliki problem: Plenković spašava HDZ i šalje Ževrnji inspekciju u nadzor

Foto: Index

BRAČANI za utorak popodne spremaju veliki prosvjed u Supetru protiv odluke Županijske skupštine o novom koncesionaru plaže Zlatni rat. Prosvjed organizira Općina Bol, ali su pozvani svi s Brača.

"Uputit ćemo poziv svim Bračanima, očekujemo ih u velikom broju. Želimo izraziti naše nezadovoljstvo i upozoriti da se mora više voditi računa o lokalnoj samoupravi i njezinim strateškim resursima koji omogućavaju gospodarstvo i prihod", kazao nam je SDP-ov načelnik Općine Bol, Tihomir Marinković.

Prosvjed će se organizirati u ranim popodnevnim satima kada se očekuje i veći broj ljudi s kopna, a skupu će sasvim sigurno nazočiti i Arsen Bauk iz SDP-a te Miro Bulj iz MOST-a, obojica protukandidata za župana HDZ-ovom Zlatku Ževrnji. 

Plenković šalje Ževrnji inspekciju koja može i poništiti postupak

Zgrožen farsom oko dodjele koncesije firmi koja u dvije godine poslovanja nije imala ni prihoda ni zaposlenih, ali jest vlasnika povezanog s određenim strukturama unutar HDZ-a, reagirao je i premijer Andrej Plenković koji županu Ževrnji šalje inspekciju u nadzor da se provjeri sve oko postupka dodjele koncesije. Inspekcija može postupak poništiti i sve vratiti na početak, a čini se kako bi to i bio najbolji način da se HDZ izvuče iz teške blamaže u koju je zapeo u najgore moguće vrijeme, mjesec dana prije izbora.

Nevjerojatno je zapravo da Ževrnja i njegov tim nisu zbrojili dva i dva i vidjeli kamo će ih odvesti ovakvo forsiranje odluke koja ide nauštrb lokalne zajednice. Njihovo komunalno poduzeće 12 godina upravljalo je Zlatnim ratom koji je u malenom Bolu zaista strateški resurs i bez kojeg bi Općina ostala bez velikog dijela svog prihoda.

Bračani su eliminirani iz natječaja jer su imali potvrdu FINA-e da nisu u stečaju, ali to Povjerenstvu Županije nije bilo dovoljno. Pročelnik Čogelja potužio se i da nisu plaćali uredno svoje obaveze i da su imali potkoncesionare bez suglasnosti. Marinković odgovara da je novi direktor stabilizirao poslovanje, da su sve obveze uredno servisirane i da nitko nije specijalist za sve.

Ževrnja forsiranjem novog koncesionara prizvao oponente Bauka i Bulja

Povjerenstvo je izabralo tvrtku Sport B iza koje očito stoji dobro poznata skupina HDZ-ovaca, a time je Ževrnja na posljednju sjednicu Županijske skupštine doveo i protukandidata Bauka, koji je u kratkom, ali efektnom obraćanju predložio neka se plaža nazove Zlatkov rat. Mogao je to možda i na nekoj svojoj pressici, ali ipak je ovako ljepše i sad pred izbore primjerenije skresati županu u brk.

Miro Bulj također je uspješno poentirao u nastupu s prosvjednicima koji su stigli s Brača. U međuvremenu je u vijećnicu s ozljedom glave ušao i novinar Radio Brača. Imao je bliski susret sa zaštitarima koje je Županija postavila da održe red koji dotad nitko nije ni narušavao. 

Sjajan tim

Sve u svemu, mala plaža pretvorila se u veliki problem. Andrej Plenković u posljednje je vrijeme dvaput bio u Splitu. Podrška Andri Krstuloviću Opari i Zlatku Ževrnji. Sjajan tim. Uvjereni u pobjedu. Zlatni rat tada još nije bio tema. A sada jest. I to prvorazredna. SDP i MOST jučer su tukli po nesretnom Ževrnji iz teške artiljerije, i to na domaćem HDZ-ovom terenu Županijske skupštine.

Ževrnja je nevoljko konstatirao da je kampanja započela, što je od njega uistinu bilo vrlo skromno s obzirom na to da je sam zakuhao cijeli problem. Bauku je zamjerio na personaliziranju rata, optužio ga za zlouporabu domaćinstva i ustvrdio da ga poziva na kršenje zakona. Bulja imenom nije spomenuo, ali ga je proglasio sveznalicom i hipotetički potražio u bolnici za operacijskim stolom.

Bit će svakako zanimljivo dočekati novo okupljanje splitskih HDZ-ovaca oko premijera. Valjda nećemo trebati dugo čekati. U biti, najbolje bi bilo da inspekcija što prije odradi svoje i ublaži ove neugodnosti koje je tako nepromišljeno priredio Ževrnja. Najbolje do utorka i bune na Braču koju će Ževrnjini oponenti znati iskoristi na najbolji mogući način.

 

 

Pročitajte više