Malezija traži od Sjeverne Koreje izručenje četvoro osumnjičenih za atentat

Foto: FAH

MALEZIJSKA policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičeno za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva.

Četvero Sjevernokorejaca odletjelo je iz Malezije, no policija ne želi otkriti odredište, samo je napomenula da surađuje s Interpolom kako bi im ušla u trag.

Malezijska policiija u petak je uhitila Sjevernokorejca koji je povezan s ubojstvom Kim Jong Nama, a prije toga i Vijetnamku te ženu s indonezijskom putovnicom.

U sklopu istrage pritvoren je i Malezijac.

Sjevernokorejci pobjegli isti dan iz zemlje

Kim Jong Nam umro je u ponedjeljak nakon što je napadnut u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, gdje je čekao let za Macao.

Južnokorejci  i američki dužnosnici rekli su da su ga napali sjevernokorejski agenti  te da je u napadu korišten otrov brzog djelovanja.

"Danas mogu potvrditi da je četvero osumnjičenih Sjevernokorejaca napustilo zemlju isti dan kad se incident dogodio", rekao je zamjenik glavnog istražitelja Noor Rashid Ismail novinarima. "Njih četvero imalo je normalne putovnice, a ne diplomatske", rekao je.

"Sljedeći plan jest da ih uhvatimo. Naravno, imamo i međunarodnu suradnju posebno s Interpolom, kazao je on.

Sjeverna Koreja neće prihvatiti obdukciju malezijskih stručnjaka

Malezijska policija rekla je da se uzrok smrti još ne zna te da se čekaju rezultati patoloških i toksikoloških testova nakon obdukcije.

Diplomatski spor između Malezije i Sjeverne Koreje oko predaje tijela u međuvremenu je ojačao. Sjeverna Koreja rekla je da neće prihvatiti obdukcijsko izvješće  malezijskih stručnjaka optužujući Maleziju da je "u dosluhu sa stranim silama" a Malezija je dala rok od dva tjedna rođacima ubijene osobe da zatraže predaju tijela.

Pročitajte više