Mali azilanti u zagrebačkim Dugavama krenuli u školu

Foto: Screenshot Facebook

AZILANTI smješteni u Novom Zagrebu, u prihvatnom centru Porin, u Dugavama, danas su krenuli u školu. Danas im je počela škola u Osnovnoj školi Dugave.

Inicijativa "Are You Syrious" im je, putem svoje Facebook stranice, poželjela sreću te priložila njihovu prvu fotografiju iz školskih klupa.

Poručuju:

"Danas je veliki dan za nas! Napokon, 28-ero djece koja imaju status tražitelja azila, od sedam do petnaest godina, je krenulo u školu u Zagrebu. Pridružit će se svojim vršnjacima u redovnim razredima, ali će, uz to, pohađati i specijalizirani program koji će im pomoći da nauče hrvatski jezik. Djeca su jako uzbuđena i sretna, a školski tim je pozitivan i spreman ponuditi djeci svu svoju pomoć, također zahvaljujemo i potpori islamske zajednice u Zagrebu".

Izostala suradnja važnih institucija


Poručuju i kako je sedmero djece, kojima je odobren azil, krenulo u vrtić.

Međutim, napominju kako je, nažalost, ovo još jedno područje gdje je suradnja i uključenost većine važnih institucija izostala. Kažu kako je bilo puno borbe tijekom pokušaja upisa djece u školu, usprkos činjenici da prema hrvatskim zakonima ova djeca imaju pravo na pohađanje nastave u osnovnom i srednjem školstvu. Ministarstvo obrazovanja za sada nije ni na koji način reagiralo na ovo, poručuju iz inicijative.

Kažu kako je borba za upis starije djece u program srednjih škola još uvijek ispred njih, ali dodaju kako se nadaju brzom i pozitivnom ishodu.

Kažu: "Znanje je moć"
 

Pročitajte više