Mali Romi koji su se utopili u nedjelju radili za pet kuna po satu

NAKON tragične smrti djece koja su se utopila na šoderici u Ivanovcu izašla su na vidjelo i pojedinosti o izrabljivanju djece, za koje je do sada vladalo mišljenje da se odvija u "tamo nekoj jugoistočnoj Aziji". No, realnost je drugačija. Djeca se i u Hrvatskoj iskorištavaju za težak fizički rad, i to uz mizernu nadnicu.

Troje maloljetnih Roma, koji su se utopili u nedjelju poslijepodne u Ivanovcu, radilo je na poljima teške fizičke poslove, a kao nadnicu su dobivali pet kuna po satu.

"Puno puta nam ne daju niti jesti. Mi kopamo krumpir i jako nam je vruće, a za novce koje dobijemo, kupimo si nešto u dućanu." - izjavila je malena Valentina Ignac novinarima Jutarnjeg lista.

"Nemojte se čuditi jer to je naša realnost" - izjavio je Kristijan Salmović iz romskog naselja u Kuršancu i dodao: "Roditelji znaju kud im djeca idu, no novac se troši na alkohol i tko zna na što sve ne, a za djecu nitko nema sluha. Ona su se navikla snalaziti za sebe od malena. I u naše selo dolazi poljoprivrednik koji već zna tko hoće raditi i plaća 7,5 kuna po satu, tražeći samo ustrajne radnike."

Policiji u Međimurju ovo je prvi slučaj djece koja se izrabljuju za rad na polju, a kako doznaje "Jutarnji", na slučaju rade, a hoće li biti podnesene kaznene prijave, još se ne može ustvrditi.

"Djeca ujutro dobiju sendvič i sok i džeparac za dućan, a stariji su lijeni i ne žele raditi." - izjavila je majka Ranka Branovića, koji je djecu pokupio u nedjelju i odveo ih na "posao". Mali Romi imali su od sedam do devet godina, te su pohađali drugi i treći razred u Osnovnoj školi Orahovica.

Komentirajući novootkriveni slučaj izrabljivanja male djece, pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko je kazala: "Pod krinkom "poštovanja romskog života i tradicije" toleriraju se nedopustive stvari. Da djeca moraju raditi teške fizičke poslove u Međimurju je, očigledno, javna tajna. Stoga se pitam što su poduzeli policija i socijalni centri za skrb protiv njihovih poslodavaca."

"Posebno se zgražam nad poljoprivrednicima koji su tako malu djecu zapošljavali na teškim i opasnim poslovima na polju. Oni su kazneno odgovorni po više zakona, od evidentnog zlostavljanja djece do zapošljavanja na crno djece mlađe od 15 godina" - dodala je pravobraniteljica.

Hoće li se kazniti krivci i hoće li se zaustaviti izrabljivanje djece koja su tek krenula u osnovnu školu pokazat će vrijeme, no sigurno je da su životi troje malih radnika koji su nakon napornog i slabo plaćenog rada spas od vrućine potražili u vodi, nažalost otišli u nepovrat.

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više