Mamić bi sada trebao biti izručen Hrvatskoj

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

ZDRAVKO MAMIĆ, bivši čelnik Nogometnog kluba Dinamo, trebao bi biti izručen Hrvatskoj nakon što je Županijski sud u Osijeku potvrdio i drugu optužnicu USKOK-a. Naime, čini se da sada nema nikakvih zapreka za izručenje Mamića, a kako neslužbeno doznajemo iz DORH-a, ovog puta ne očekuje se da će vlasti u Bosni i Hercegovini zaustaviti Mamićevo izručenje.

Podsjetimo da je Mamić u lipnju prošle godine osuđen na kaznu zatvora od 6 i pol godina. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, dok je Damir Vrbanović dobio 3 godine. Osuđeni su po USKOK-ovoj optužnici za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Dan prije izricanja presude Mamić je nestao iz RH te se nakon nekoliko dana javio iz Međugorja. Ovaj bivši nogometni čelnik pozvao se na to što osim hrvatskog državljanstva, ima i ono Bosne i Hercegovine. Hrvatska strana raspisala je tjeralicu te od BiH zatražila izručenje. U siječnju ove godine propao je još jedan pokušaj njegova izručenja, a odluku da se Mamić ipak ne vrati u Hrvatsku potpisao je tadašnji ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Kazneno djelo počinjeno nakon 2012. godine

Mamića se drugom optužnicom tereti za zločinačko udruživanje, odnosno za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, i to preko lažnih faktura off shore tvrtki.  

Prekretnica u slučaju Mamić i njegova izručenja je činjenica da ga se tereti za kazneno djelo počinjeno nakon 2012. godine, što je bitan preduvjet da BiH ovog puta ne otežava odlazak Mamića u hrvatski zatvor. Tako bi sukladno međudržavnom Sporazumu BiH i Hrvatske, sada trebao biti izručen, a odluku o izručenju potpisuje ministar BiH.

Odvjetnik Miljević suzdržan

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević bio je danas suzdržan kada su ga novinari upitali o mogućnosti Mamićeva izručenja, no rekao je kako se sada može očekivati da Hrvatska zatraži izručenje po novoj optužnici i zahtjevu za istražni zatvor.

"Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći", rekao je Miljević pred novinarima.

USKOK: Mamić uskoro u Hrvatskoj

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković potvrdio je da će tražiti Mamićevo izručenje, i to sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s BiH.

"Očekujemo da ćemo Zdravka Mamića uskoro vidjeti u Hrvatskoj", rekao je Mišković pred novinarima.

 

Pročitajte više