Mandatno-imunitetno povjerenstvo potvrdilo odluku o skidanju imuniteta za pritvaranje Glavaša

MANDATNO-imunitetno povjerenstvo hrvatskog sabora je na današnjoj sat i pol dugoj sjednici zaključilo kako nema razloga za ponovno odlučivanje o suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša, već da je na snazi odluka koju je Povjerenstvo donijelo krajem listopada 2006. kada je odobreno ukidanje imuniteta za pritvaranje Glavaša.

Sjednica je održana povodom zahtjeva Glavaševog odvjetničkog tima koji je tražio da sabor odnosno Mandatno-imunitetno povjerenstvo razmotri zahtjev Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Osijeku koje je prije dva dana nakon podizanja optužnice tražilo pritvaranje Branimira Glavaša.

Rasprava o mogućem sazivanju nove sjednice na kojoj bi se raspravljalo o ukidanju Glavaševa imuniteta za slučaj "selotejp" završila je tako da je Povjerenstvo s tek jednim glasom protiv (Vlado Jukić) odlučilo da dok protiv Glavaša postupak ne bude okončan u ovom slučaju nema potrebe ponovno raspravljati o ukidanju njegovog imuniteta.

Na sastanku Povjerenstva sudjelovali su i saborski zastupnici Glavaševog HDSSB-a Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić (koji inače nisu članovi Povjerenstva), te zastupnici Pero Kovačević i Slaven Letica iz HSP-a koji su pokušali ukazati su na to da Povjerenstvo po ustavu nije imalo zahtjev nadležnog tijela za ukidanje imuniteta, te da je prvotna odluka o ukidanju imuniteta za pritvor Branimira Glavaša konzumirana odlukom suca Marija Kovača.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav također je odlučio kako nema potrebe za ponovnom raspravom u ukidanju imuniteta Glavašu. Njegov odvjetnik Dražen Matijević uputio je dopis svim članovima Mandatno-imunitetnog povjerenstva kao i predsjedniku sabora Vladimiru Šeksu u kojem stoji da je nužno još jednom raspraviti o skidanju imuniteta za pritvor Glavaša.

U dopisu se također navode razlozi zbog kojih je zahtjev ŽDO-a za skidanjem imuniteta bio neustavan te se također navodi kako se nakon podizanja optužnice jasno vidi kako nitko od 147 svjedoka ne tereti Glavaša.

Članica Povjerenstva Biserka Perman (SDP) kazala je kako ne misli da to tijelo treba donositi odluku na temelju dokaza iz postupka već mora sudu dopustiti da neometano radi svoj posao.

Podsjetila je kako u samom postupku nisu napravljeni nikakvi pomaci u odnosu na vrijeme kada je Glavašu ukinut imunitet, te je kazala kako je poznato zašto je postupak prekinut, a zbog čega smatra kako je podizanje optužnice njegov nastavak te da zbog toga nema potrebe raspravljati o ukidanju imuniteta.

Potpredsjednik Povjerenstva Srećko Ferenčak rekao je kako od Povjerenstva i Sabora ne treba raditi sudnicu kao što je to na početku sjednice pokušao uraditi zastupnik Šišljagić koji je članovima rekao da su prije održavanja sjednice trebali pročitati kompletnu optužnicu protiv Glavaša.

Zaključio je kako se nijedan zastupnik ne može skrivati iza imuniteta, dodajući kako nitko od sudionika sjednice Povjerenstva ne zna je li ili nije Glavaš kriv već je na sudu da o tome odluči.

HSP-ov član Vlado Jukić je jedini glasao protiv današnje odluke, a na početku sastanka je napomenuo kako je štetno da Glavaš predizbornu godinu provodi u zatvoru jer se time opstruira predizborna kampanja HDSSB-a.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) također je izrazio stav kako nema razloga za pokretanjem nove rasprave za isti sudski postupak.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav odlučio je da odluka Hrvatskog sabora o skidanju imuniteta zbog pritvaranja Glavaša u slučaju "selotejp" na snazi i da nije konzumirana, jer je on bio u pritvoru zbog slučaja "garaža", te nije istovremeno mogao biti pritvoren i za "selotejp". Što se tiče eventualnog protuustavnog pritvaranja, na Odboru je rečeno da se Glavaš na to može žaliti višim sudskim instancama, Vrhovnom, a u konačnici i Ustavnom sudu.

A.B./I.K.

Pročitajte više