Manje sna u kasnijoj fazi trudnoće znači i teži porod

MAJKE koje trebaju roditi prvi put i koje će u kasnijoj fazi trudnoće imati problema sa spavanjem mogle bi imati dulje porode i veća je mogućnost carskog reza, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Znanstvenici su otkrili da su među 131 ženom, čije su trudnoće pratili, one koje su spavale manje od šest sati u devetom mjesecu trudnoće imale četiri puta više izgleda da budu podvrgnute carskom rezu nego žene koje su spavale dulje.

Općenito, žene koje su slabo spavale imale su i dulji porod. Prosječno, trudnice koje su spavale manje od šest sati provele su 29 sati rađajući, dok su žene sa čvrstim snom u rađaonici provele u prosjeku 18 sati.

Ti rezultati, tvrde autori istraživanja, pokazuju da je odgovarajući i kvalitetan san tijekom trudnoće važan za porod te da bi liječnici trudnicama morali savjetovati da spavaju najmanje osam sati.

Liječnici Kathryn A. Lee i Caryl L. Gay s Kalifornijskog sveučilišta rezultate su svog istraživanja objavili u "American Journal of Obstetrics an Gynecology".

Da bi se dobila procjena kvalitete i kvantitete sna kod sudionica istraživanja, liječnici su tražili da trudnice na ručnom zglobu nose narukvicu koja snima kretanje te da vode dnevnik spavanja. Trudnice su također morale ispuniti upitnik o problemima sa snom.

Otkriveno je da je od trudnica, koje su spavale u prosjeku manje od šest sati dvije noći zaredom, njih 37 posto bilo podvrgnuto carskom rezu, za razliku od 11 posto žena koje su spavale sedam ili više sati.

Slični su rezultati zabilježeni kod žena koje su imale nemiran san. Od žena, kod kojih su narukvicom za praćenje kretanja zabilježeni dulji prekidi sna - što znači da su bile budne dulje od jednog sata tijekom noći - 39 posto imalo carski rez, dok je samo deset posto žena, koje su dobro spavale, bilo podvrgnuto tom zahvatu.

Koja je veza između kvalitete i kvantitete sna i poroda nije jasno, te bi se ubuduće znanstvenici trebali time baviti više, izjavili su Lee i Gay.

Pročitajte više