Manjinske vjerske zajednice o pristupu medijima

PREDSTAVNICI manjinskih vjerskih zajednica razgovarali su danas u Zagrebu o pristupu sredstvima javnog priopćavnja, izmijenjena su dosadašnja iskustva te načelno utvrđene neke zajedničke akcije.

Sastanak je pod predsjedanjem mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana održan u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Razgovoru su nazočili, kako je priopćio SPC u Zagrebu, i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić, predstavnik Evangeličke crkve Branko Berić, glasnogovornica Židovske općine u Zagrebu Jasenka Domaš, glavni tajnik Evanđeoske crkve Danijel Berković, predstavnik Adventističke crkve Miroslav Lorencin i glavni tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz.

Kako se navodi u priopćenju, izraženo je jedinstveno mišljenje da treba iskoristiti mogućnosti ugrađene u Ustav, Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica i ugovore o zajedničkim interesima. Sudionici su se složili da je prijeko potreban kvalitetniji iskorak u tom smjeru. Budući da svaka vjerska zajednica pojedinačno ne može na HRT-u dobiti primjeren prostor, istaknuto je da treba poduprijeti one emisije koje promiču multireligioznost, multikulturalnost, ekumenizam i drugo, i koje je već poduprla javnost (Ekumena i dr.), ističe se u priopćenju. Dodaje se kako valja iskoristiti i pozitivna iskustva Katoličke crkve s HRT-om i drugim medijima.

Manjinske vjerske zajednice, u kojima su osim kršćanskih i židovska i muslimanska, bogatstvo su na ovim prostorima i njihovo je djelovanje i ispravno predstavljanje javnosti građanski, civilizacijski, pravni i demokratski doseg kojem teži svako društvo, napominje se u priopćenju.

Izražena je želja da se takvim susretima iskaže opredjeljenje za integriranost u hrvatsko društvo, uz puno poštivanje identiteta i trajnih vrijednosti svake zajednice, stoji u priopćenju.

Pročitajte više