Margaret Atwood i debitanti u užem izboru za nagradu Booker

KNJIŽEVNA veteranka Margaret Atwood, dobitnica nagrade Booker, kao i hvaljena debitantica Monica Ali, među šest su pisaca nominiranih za uglednu britansku književnu nagradu Booker vrijednu 50.000 funti, javlja BBC.

Međutim, među nominiranima nema mjesta za razvikanog J. M. Coetzeea i novu nadu Marka Haddona ili druge velike pisce poput Martina Amisa, Melvyna Bragga i Grahama Swifta.

Na popisu - na kojem su prvi put nominirane čak četiri žene - još su Zoe Heller, Damon Galgut i početnici Clare Morrall i D.B.C. Pierre.

Profesor John Carey, predsjednik žirija, izjavio je kako je "ove godine konkurencija bila gadna. Tri prva romana i samo jedno veliko ime".

Ovogodišnja lista užeg izbora obuhvaća više debitanata i autorica nego ijedna u povijesti Booker nagrade.

Carey je istaknuo kako se žiri nije usuglasio oko konačne liste nominiranih do posljednjeg trenutka. "Došlo je do sukoba u mišljenjima. Morali smo ga riješiti glasovanjem", dodao je on.

"Međutim, završili smo s vrlo jakim popisom", istaknuo je Carey.

Margaret Atwood osvojila je Booker nagradu 2000. godine, a nominirana je i sljedeća tri puta.

Ove je godine ušla u uži izbor od šest romana za futurističku bajku "Oryx and Crake", njezin 11. roman.

Kladioničar William Hill proglasio ju je favoritom dok Ladbrokes većim favoritom smatra Monicu Ali.

Monica Ali (35) rođena je u Bangladešu, a odrasla u V. Britaniji i za Bookerovu nagradu natječe se debitantskim romanom "Brick Lane", o životu u istočnom Londonu.

Bivša kolumnistica Zoe Heller drugo je dobro poznato ime među nominiranima. Njezin drugi roman, "Notes on a Scandal", govori o nastavnici u vezi s 15-godišnjim učenikom.

Pierre, koji se nakon Australije i Meksika nastanio u Irskoj, napisao je neobičnu priču o tinejdžeru čiji se život mijenja nakon masakra.

Galgut, južnoafrički romanopisac i dramatičar, nominiran je za "metafizički triler" čija se radnja događa u ruralnoj bolnici.

Jedan je kritičar debi Clare Morrall iz Birminghama opisao "dirljivim i zaokruženim".

Peter Kemp, urednik književnosti u Sunday Timesu, izjavio je kako postoje neka iznenađenja, ali da je ipak očekivao manje poznata imena među nominiranima.

"Mislim da je ova godina bila jako čudna za književnost, ne mislim da je bila dobra", rekao je Kemp. "Bila je to godina kad su veliki književnici djelovali dosta ispod svoje razine", dodao je on.

"Od debitanata Damon Galgut je netko koga treba pratiti, po mojem mišljenju. Mislim da je iznimno dobar. Njegova priča je u stilu Grahama Greena", kazao je Kemp.

Književni urednik u listu Observer Robert McCrum kazao je kako "mnoga velika imena nisu pisala najbolje što znaju".

"Književna moda ide dalje. Naravno, postoje neka važna nova imena koja predstavljaju budućnost kao što Margaret Atwood predstavlja prošlost", rekao je McCrum.

A književni urednik lanca knjižara Waterstone Martin Higgs istaknuo je da će sve knjige doživjeti "blagi porast prodaje" zahvaljujući užem izboru za Bookera.

"Ali to neće biti ništa dramatično, ništa što bi knjige svrstalo među deset najprodavanijih", dodao je on.

"To vjerojatno ne predstavlja popis najprodavanijih knjiga u užem izboru. Koja god knjiga dobije nagradu, bit će božićni bestseler", ocijenio je Higgs.

Prije objavljivanja konačne liste nominiranih očekivalo se da će Coetzee - koji je osvojio Bookera 1983. godine - i početnik Haddon ući u uži izbor od šest najboljih.

Nagrada Booker otvorena je za pisce iz zemalja članica Commonwealtha i Republike Irske. Dobitnik će biti objavljen 14. listopada na svečanosti u Londonu.

Pročitajte više