Marina Wallner i švedski partneri kupuju od Keruma Vilu Rosinu za 10 milijuna eura

POZNATA splitska građevinska poduzetnica Marina Wallner i njezini švedski partneri kupci su Vile Rosine, koju je Kerum prošlog tjedna ponudio Gradu Splitu kako bi ispoštovao pravo prvokupa budući se radi o zaštićenom kulturnom dobru. 

Top pozicija povijesne vrijednosti

U doba krize, 10 milijuna eura priličan je zalogaj, čak i za Wallner i njezinu tvrtku Elanija. "Najveći dio realizirat će se kroz kredit, a tu su i strani partneri. Ne bih ih predstavljala, takva je njihova želja. Ne bih željela da se povuku ako bude prevelikog cirkusa, kako to u nas zna već biti", kazala nam je Wallner.

"Najbitnije je da se krenulo u postupak. Riječ je o top poziciji u Splitu, u gradu sa sjajnom perspektivom. Ovako vrijedne nekretnine rijetko se pojavljuju na tržištu. Vila ima i posebnu povijesnu vrijednost, jer je sa njom započeo turizam u Splitu. Bit će to jedan fini dragulj kojeg ćemo izbrusiti do visokog sjaja", kaže Wallner. Vila Rosina neće se rušiti i onda ponovno graditi, već će se rekonstruirati. 

Visoka gastronomska škola, vodeći švedski kuhari

U ostatku projekta preuzetog od Keruma predviđen je i manji hotel, a Wallner posebno ističe Visoku gastronomsku školu, koja će obrazovati vrhunske kuhare, ali i menadžment u ugostiteljstvu, jer se pokazalo da ga itekako nedostaje u Hrvatskoj. 

Švedski partneri neće donijeti samo kapital, već i svoje gastronomske stručnjake. "Šveđani su postali vodeći u gastronomiji. Preuzeli su primat koji su dosad držali Francuzi i Španjolci", otkriva Wallner. Nije se htjela upuštati u procjene o vrijednosti ukupnog ulaganja kao ni o planiranom dovršetku projekta. 

Pročitajte više