Marokanska vlada zabranila francuski tjednik zbog obrušavanja na islam

DISTRIBUCIJA francuskog tjednika L'Express International zabranjena je u Maroku, jer kako ističe tamošnja vlada u člancima koji se bave religijama i njihovim odnosima sustavno se vrijeđa islam, javlja Associated Press.

Kako je objasnio marokanski ministar informiranja Khalid Naciri, zbog posljednjeg izdanja francuskog magazina nije imao drugog izbora, a pritom se pozivao na kraljevski kodeks o tisku koji propisuje ukidanje ili zabranu svake publikacije koja uvredljivo piše o kralju ili islamu.

Na naslovnici posljednjeg broja stoji naslov "Isus - Muhamed šok" iza kojeg se krije priča o nadolazećem skupu u Rimu koji će se baviti poticanjem dijaloga između islama i kršćanstva, a na kojem će se okupiti kršćanski i muslimanski učenjaci. Uredništvo časopisa objašnjava kako su uložili truda u usklađivanju s islamskim normama, pa im stoga nije jasna reakcija marokanske vlade.

Ono što je najvjerojatnije sporno marokanskim vlastima je širok pregled kršćanstva i islama, u kojem su uspoređeni Isus i Muhamed, odnosno njihovi citata iz Biblije i Kurana, zaključujući na koncu da muslimanski sveti spis opravdava nasilje prema onima koji odbijaju poslušati islamski zakon.

Osim toga, Muhamed nije prekriven bijelim velom na mjestima na kojim se pojavljuje zajedno s Isusom. Marokanskoj vladi smeta i to što su Muhamed ratnik i Muhamed mirovnjak objedinjeni u jednom liku.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više