Martti Ahtisaari dobio Nobelovu nagradu za mir

MARTTI OIVA KALEVI AHTISAARI, bivši finski predsjednik i međunarodni posrednik za izgradnju mira na Kosovu i Istočnom Timoru, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Ahtisaari je nagrađen zbog dugogodišnjih predanih napora za izgradnjom mira među sukobljenim stranama diljem svijeta. Do prošle godine intenzivno je radio na postizanju sporazuma između Srbije i kosovskih Albanaca koji su čak i prihvatili njegov plan. Srbi su u prosincu 2007. plan odbacili, a dva mjeseca kasnije Kosovo je proglasilo neovisnost koju je do sada priznalo 50 svjetskih zemalja.

Osim na Kosovu Ahtisaari se intenzivno angažirao na rješavanju sukoba u BiH odnosno u bivšoj Jugoslaviji, u periodu od rujna 1992. do studenog 1993.

2005 .godine je predvodio pregovore između indonezijske vlade i pokreta Slobodni Aceh. Sporazum je postignut u kolovozu 2005. i njime je nakon 30 godina okončan oružani sukob u indonezijskom Acehu.

1989. i 1990. godine odigrao je ulogu u postizanju neovisnosti Namibije, a pridonio je i  prestanku sukoba u Sjevernoj Irskoj, priopćeno je iz norveškog Odbora za dodjelu Nobelovih nagrada.

Martti Ahtisaari rođen je 23. lipnja 1937. godine u Viipuri (današnjem Viborgu u Rusiji). Predsjedničku dužnost vršio je od 1. ožujka 1994. do 1. ožujka 2000. Nakon toga nije se više kandidirao na predsjedničkim izborima, a naslijedila ga je dotadašnja ministrica vanjskih poslova Tarja Halonen, koja je postala prvom predsjednicom Finske.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više