Maruna Hrvatskoj akademiji Amerike čestitao 50 godina postojanja

RAVNATELJ Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna poslao je čestitku Hrvatskoj akademiji Amerike u povodu 50. obljetnice djelovanja te "utjecajne znanstvene i obrazovne ustanove na promicanju hrvatskih interesa kao i za očuvanje i razvitak hrvatskog kulturnog identiteta na sjevernoameričkom kontinentu".

U ime svih nas u Matici, iskazujem vam veliku zahvalnost za sve što ste učinili za Hrvatsku od osnutka Akademije do danas, navodi Maruna u čestitci.

Podsjeća kako je Akademija nakon sloma Hrvatskog proljeća prekinula odnose s Maticom iseljenika te znamenitim proglasom, koji je snažno odjeknuo u američkim političkim krugovima, stala u obranu prava intelektualaca u tadašnjoj Hrvatskoj.

Zbog objektivnog informiranja strane javnosti Akademija je primila priznanja od mnogih uglednih stranaca, među inim od guvernera Nelsona Rockeffelera i senatora Roberta Kennedyja.

Akademija je utemeljena 1953. na poticaj Clementa Mihanovića, Waltera Reevea i Antuna Nizetea. Od početnih 17 osnivača danas ima 274 člana.

Pročitajte više