Mary Warlick: Srbiji otvorena vrata za ulazak u NATO

NOVA AMERIČKA veleposlanica u Beogradu, Mary Warlick, izjavila je u intervjuu agenciji Beta da su vrata NATO saveza Srbiji širom otvorena, no da ona sama mora donijeti odluku o tome želi li to članstvo.

Warlick, koja je dužnost veleposlanice preuzela krajem siječnja ove godine, naglasila je da SAD u potpunosti podržavaju europske i euroatlantske aspiracije Srbije, no nije željela precizirati rokove unutar kojih bi se to moglo dogoditi.

Izjavila je tek da nakon pozitivnih koraka s kraja prošle godine, uključujući i podnošenje prijave za članstvo u Europskoj uniji, Srbija ide u dobrom smjeru, te je dodala da će vrijeme do punopravnog članstva ovisiti prije svega o tome kakve su namjere i aspiracije same Srbije, ali i kako će biti obavljen posao koji je čeka.

Kad su u pitanju eurointegracije, Srbija je na početku puta 

Podsjetivši kako Srbiju čeka velik posao oko ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU te da je zemlja tek sada "na pravom početku puta", Warlick je dodala kako SAD snažno podržavaju pozitivne korake koje Srbija radi na putu prema EU, posebno one s kraja prošle godine kada je podnijet formalni zahtjev za članstvo, ali i kad su građanima Srbije ukinute vize za putovanje u većinu zemalja članica Unije.

Na pitanje novinara bi li članstvo u NATO-u bilo korisno Beogradu za proces europskih integracija, Warlick je odgovorila da je to odluka koju zemlja treba sama donijeti, no naglasila je kako su "vrata članstva Srbiji otvorena", dodajući i da se suradnja SAD i Srbije može poboljšati i kroz nove projekte u okviru Partnerstva za mir, a koja bi Beogradu mogla biti vrlo korisna.


"Složili smo se da se oko Kosova ne slažemo"

"Vjerujemo da članstvo u NATO-u donosi značajnu korist. Ali također razumijemo i da je to teško pitanje za Srbiju", rekla je Warlick.

Ona je ponovila kako njezina zemlja podržava i posve konkretno pomaže brojne reformske projekte u Srbiji, no da je Washington spreman u suradnji sa srpskom vladom i kolegama iz EU promotriti dodatne mogućnosti reformi na području vladavine zakona, gospodarstva i poticanja poduzetništva.

Kada je pak riječ o spornom pitanju Kosova, čiju je nezavisnost SAD priznao unatoč oštrom protivljenju Srbije, Warlick je kazala da su se "Washington i Beograd složili da se o Kosovu ne slažu", no dodala je kako to nikako ne znači da američki predstavnici sa srpskima neće razgovarati o brojnim drugim pitanjima za koje postoji zajednički interes.

"Za SAD je pitanje statusa Kosova riješeno, ali Amerika čvrsto vjeruje da je i u interesu Srbije da se rješavaju pitanja vezana za kvalitetu života, vladavinu prava i pravosudni sustav za sve građane na čitavom Kosovu. Na tome možemo surađivati", objasnila je američka veleposlanica.

Pročitajte više