Masakr počinio 23-godišnji Cho Seung-hui, najvjerojatnije zbog neuzvraćene ljubavi

WENDELL FINCHUM, šef policije Sveučilišta Virginia Tech je na tiskovnoj konferenciji objavio identitet počinitelja jučerašnjeg zločina - riječ je o Cho Seung-huiju, 23-godišnjem studentu iz Južne Koreje.

Finchum je također novinare izvijestio kako je Seung-hui, student druge godine engleske književnosti, imao urednu boravišnu dozvolu, odnosno adresu u obližnjem gradu Centervilleu, ali da je također imao sobu u studentskom domu Harper Hall, u okviru kampusa.

Policija je pronašla jedan pištolj, a forenzički tragovi su pokazali da je korišten u obje pucnjave - u studentskom domu i u zgradi Norris Hall, gdje je 31 osoba ubijena u četiri učionice i na stubištu.

Nitko od državnih i lokalnih policijskih dužnosnika, međutim, nije htio dati konačnu potvrdu da je riječ o jednom napadaču. Navodno se još uvijek traga za "osobom od interesa", kako se u američkom policijskom žargonu nazivaju "lakši" osumnjičenici, koji je ili mogući suučesnik ili posjeduje dragocjene informacije koje bi mogle objasniti kako i zašto se dogodila jučerašnja tragedija.

Postoje sumnje kako je student koji je jučer pobio više od 30 svojih kolega i djelatnika američkog sveučilišta Virginia Tech na svoj ubojiti pohod krenuo zato što ga je ostavila djevojka.

Kao što je poznato, na prostoru Sveučilišta su se u kratkom vremenu dogodila dva krvava incidenta. U prvoj pucnjavi, koja se dogodila u studentskom domu, stradalo je dvoje studenata, a samo dva sata nakon toga dogodio se masakr koji je potresao svijet.

Nije još potvrđeno jesu li ova dva događaja povezana, ali navodno postoje indicije da su oba incidenta djelo istog napadača. U prvom je napadu stradala 18-godišnja Emily Jane Hilscher i njen prijatelj, 22-godišnji Ryan Clark koji ju je pokušao zaštititi. Emily i Ryan su, prema pisanju lista Metro, živjeli jedno do drugog u studentskom domu.

Vjeruje se da je Emily Jane bila bivša djevojka svog napadača, te da je ubojica, kojeg su svjedoci opisali kao "mladog čudno odjevenog azijata, koji je izgledao gotovo kao izviđač", upravo zbog nje krenuo na svoj krvavi pohod koji je rezultirao smrću 32 ljudi. Monstruozni je incident okončan samoubojstvom napadača.

U međuvremenu su se pojavile i glasine kako je drugi masakr mogao biti spriječen da je policija pravovremeno reagirala. Naime, u vrijeme masakra, policija se bavila istraživanjem prvog, dvostrukog ubojstva, smatrajući ga izoliranim incidentom, stoga nisu izdali upozorenje da bi se na prostoru sveučilišnog "kampusa" mogao nalaziti naoružani i opasni ubojica.

U obranu policije stao je dekan sveučilišta Charles Steger. "Mislim da nitko nije mogao predvidjeti da će se nakon prvog ubojstva dogoditi još jedan incident samo dva sata kasnije", rekao je Steger dodavši kako bi ionako bilo jako teško upozoriti sve studente s obzirom da u trenutku prvog napada mnogo njih nije bilo na prostoru "kampusa".

P.V./D.A.

Pročitajte više