Masovna grobnica s franjevcima kod Imotskog

Kod zaseoka Lovrinčevići u općini Zagvozd, kod Imotskoga, pronađena je masovna grobnica sa 17 ljudskih kostura vezanih žicom, od kojih su najmanje osmorica, prema prikupljenim saznanjima, franjevci iz samostana na Širokom Brijegu u BiH, a koje su ubili partizani krajem Drugog svjetskog rata, doznaje se danas od općinskog načelnika Boženka Dedića.

Ostatci ubijenih pronađeni su u maloj udolini, a bili su prekriveni debelom naslagom zemlje.

Uz neke kosture pronađeni su ostatci krunica i olovaka što, zajedno s ostacima odjeće, upućuje na to da je riječ o fratrima sa Širokog Brijega.

Od 17 pronađenih ljudskih ostataka osam pripada fratrima, a ostalo su civili čiji identitet tek treba utvrditi, rekao je načelnik Dedić.

Franjevci imaju informacije kako bi se na tom mjestu trebala nalaziti još najmanje dva kostura, te da je riječ o masovnom stratištu iz Drugog svjetskog rata na kojemu su ubijeni franjevci koje su partizani odveli sa Širokog Brijega u veljači 1945. godine.

Iskapanja vodi arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zapadnohercegovačke županije iz BiH Tihomir Glavaš, budući da je riječ o ljudima s područja Bosne i Hercegovine, uz nadzor fra Ante Marića, svećenika iz širokobriješkog samostana Gorica. Iskapanja potpomaže Poglavarstvo općine Zagvozd, koje je i ranije imalo informacije o postojanju masovne grobnice.

Inače, franjevci su na mjesto masovne grobnice dolazili još od 1971. godine i u tajnosti se molili, a 1990. općina Zagvozd i župni ured Gospe Karmelske prvi su put organizirali i misu za sve ubijene.

Načelnik Dedić rekao je i kako će franjevci iz Širokog Brijega poduzeti sve potrebno kako bi se utvrdili identiteti pronađenih, pa i DNK analizom, te da će im se organizirati dostojanstven pokop.

Pročitajte više