Masovni prosvjedi protiv gladi tijekom summita G20: Policija uhitila 562 osobe

MASOVNI prosvjedi antiglobalista i sindikata protiv siromaštva i nezaposlenosti pratili su okupljanje lidera najrazvijenijih zemalja u Torontu, summit G20.

Policija je uhitila 562 osobe, od čega 224 do nedjelje popodne, kazao je glasnogovornik policije pokrajine Ontario, Rodney Petroski. Skupina anarhista razbijala je izloge i palila policijska vozila, i to koristeći se taktikom "crni blok" - hodali su u manjim skupinama obučeni u crno s kapuljačama na glavi, a nakon razbijanja skidali su sa sebe crnu odjeću te se ubacivali među prosvjednike.

Članovi skupine G20 na nedjeljnjom su summitu u Torontu prihvatili ciljeve za srednjoročno smanjenje proračunskih manjkova i državnih dugova te dogovorili ispunjenje postojećih planova o gospodarskim poticajima. Napredna gospodarstva odlučila su prepoloviti deficite do 2013. i stabilizirati omjer javnog duga prema bruto nacionalnom proizvodu do 2016.

Kompromisna završna izjava

Članice skupine odlučile su poduzeti i "usklađene mjere" za održavanje ekonomskog oporavka. Nova gospodarstva unutar G20 obećala su poduzeti mjere za jačanje socijalne sigurnosne mreže, podizanje infrastrukture potrošnje i poboljšanje fleksibilnosti tečaja, dodaje se u izjavi.

Završna izjava summita sadržana na 22 stranice kompromis je između dviju suprotstavljenih vizija globalnog gospodarstva koja skriva podjele između SAD-a i Europe. SAD je upozorio da prebrzo kretanje prema smanjenju deficita i ograničenju poticaja nosi opasnost od druge globalne recesije.

Europske zemlje, poglavito Njemačka, upozorile su pak da presporo kretanje može proizvesti neodrživa dužnička opterećenja, više kamatne stope, pa čak i obustavu isplate državnih dugova. Na kraju je postignut kombinirani sporazum.

Pročitajte više