Matematikom do uspjeha u mirovnim pregovorima

ZNANSTVENICA s instituta Santa Fe u New Mexicu razvila je matematičku metodu koja može pomoći pregovaračima u građanskim ratovima da pronađu najstabilniji mirovni sporazum, piše list Nature.

Politologinja Elisabeth Wood izračunala je da će mirovni sporazum biti čvršći te da će vjerojatno duže trajati ako se pronađe idealan način kojim će se izračunati ulog u "igri".

Na primjer, ako obje sukobljene strane žele kontrolu nad određenim dijelom problematične regije, pregovarači mogu područje tako podijeliti da obje strane dobiju točno onoliko koliko ih može zadovoljiti.

To ne jamči da se jedna od dviju strana neće i dalje boriti u nadi da će dobiti više, ali može dovesti do toga da obje strane zaključe kako nastavak borbe neće bitno poboljšati eventualni dobitak.

Wood se nada da bi njezina metoda mogla dati opći okvir za rješavanje građanski sukoba oko vlasti, zemlje ili drugih resursa i to na pošten i transparentan način.

Neki od najgorih ratova i nasilja u dvadesetom stoljeću uključivali su i građanske ratove - poput sukoba u Ruandi, na Balkanu i u Kolumbiji. Postotak građanskih sukoba koji se rješavaju pregovorima vrlo je malen, a čak i onda kada se sporazum postigne, on se primjenjuje u samo 60 posto slučajeva, piše Nature.

Američka znanstvenica u svojim proračunima koristi teoriju igre, omiljeno teoretsko sredstvo vojnih i političkih stratega od pedesetih godina prošlog stoljeća, kako bi izračunala kolika je vjerojatnost da će svaka od sukobljenih strana donijeti odluku da se dalje bori ili pristane na kompromise u okviru sporazuma. Tako pronalazi "najbolje" uvjete: one koji donose najmanju vjerojatnost nastavka sukoba i najmanje izglede da će bilo koja strana prekršiti sporazum.

Iz te analize, Wood sastavlja popis mogućih prepreka postizanju sporazuma i odgovarajući popis potencijalnih rješenja.

Ali čiste brojke često se u kaotičnim arenama stvarnih mirovnih pregovora mogu tek ograničeno koristiti.

"Bojim se da je ovaj model previše apstraktan da bi se koristio u praksi", priznaje Wood, te ističe kako sada namjerava svoju metodu isprobati u pravim sukobima.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više