HDZ za ustavnog suca predložio bivšeg SDP-ovca Matu Arlovića

Foto: Hina

MATO Arlović, bivši dugogodišnji član SDP-a, treći je HDZ-ov kandidat za ustavnog suca, potvrđeno je danas u Saboru.

"Skloni smo podržati i predložiti imenovanje kolege Arlovića, ali o tome ćemo još odlučiti na klubu HDZ-a u pola dva", kazao je Branko Bačić na pitanje novinara u Saboru je li točna informacija da je Arlović HDZ-ov treći kandidat za ustavnog suca.

Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom u Saboru, dakle kandidat treba skupiti 101 glas kako bi bio izabran, a za upražnjena mjesta ustavnih sudaca kandidati su brojni istaknuti pravnici: odvjetnici, suci i sveučilišni profesori, piše N1.

Podrška SDP-a

"Dugo vremena već govorimo da nam je važna stabilnost sustava u RH. Ustavni sud je jedna od najvažnijih institucija i važno je da sudjeluje u punom sazivu od 13 sudaca", istaknuo je Bačić dodavši da "u tom smislu žele s kolegama iz oporbe naći konsenzus kako bi omogućili Ustavnom sudu da može raditi stabilno".

HDZ-ovog kandidata, i bivšeg SDP-ovca Arlovića, mogla bi podržati čak i njegova bivša stranka. Davor Bernardić rekao je kako su u SDP-u "spremni podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader". Za presude bivšem premijeru Sanaderu SDP naime smatra da su derogirale ustavne odredbe koje se tiču pretvorbe i kriminala.

Pročitajte više