Mavrović nastavlja akciju protiv genetski modificirane hrane

PREDSTAVNICI Hrvatskog seljačkog saveza predvođeni Željkom Mavrovićem predali su danas HSS-ovki Marijani Petir peticiju na kojoj je šest tisuća potpisa građana koji se protive prisutnosti genetski modificiranim organizmima (GMO) u Hrvatskoj.

Savez je prilikom posjeta predsjednici Saborskog odbora za okoliš izrazio zabrinutost zbog projekta u sklopu kojeg se izrađuje Studija o supostojanju genetski modificiranih kultura, organski uzgojenih kultura i konvencionalne poljoprivrede. Za izradu Studije je angažiran međunarodni konzultant Jeremy Sweet, a kažu da ih posebice brine što je u to uključen i Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku.

Savez drži, a s njim se slaže i Petir da se prilikom sadnje genetski modificiranih kultura onečišćuju konvencionalno uzgojene kulture koje se uzgajaju u okolini, s obzirom da se onečišćuju GM peludom. Time nastaju ekonomske štete, jer organski uzgojena hrana kakvu primjerice proizvodi Mavrović na tržištu postiže daleko veću cijenu od genetski modificirane.

Napominju da je 18 županija u Hrvatskoj proglašeno zonama slobodnim od GMO-a.

C.D.
Foto: Lider

Pročitajte više