Mediteranska Lions-konvencija u Dubrovniku od 20. do 23. ožujka

U Dubrovniku će se od 20. do 23. ožujka održati Mediteranska Lions konvencija, prva u Hrvatskoj, u nozočnosti pokrovitelja predsjednika Stjepana Mesića.

Središnjica međunarodne dobrotvorne neprofitne udruge International Association of Lions Clubs, osnovane 1917. u SAD-u, povjerila je hrvatskim Lionsima, okupljenim u "Distrikt 126-Hrvatska", organizaciju Mediteranske konvencije, na kojoj će sudjelovati Lionsi iz svih sredozemnih zemalja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u tvrtki Siemens guverner "Distrikta 126-Hrvatska" Franjo Sinković.

Lionsi su gotovo u cijelom svijetu ugledni humanitarci s više od 1,450.000 članova u oko 45.000 klubova u 180 država, a predstavnika imaju i u UN-u. U Hrvatskoj djeluju 13 godina u 45 klubova s oko 1200 članova, rekao je Sinković.

U Dubrovniku će osim hrvatskih sudjelovati i predstavnici iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Malte, Cipra, Izraela, Slovenije, Grčke, Turske, Libanona, Maroka, Egipta, Tunisa i Alžira. To će biti prilika da se Hrvatska, zemlja neobične ljepote i prirodnog i kulturnog bogatstva, predstavi svijetu, rekao je član Lionsa, direktor Siemensa Mirko Barišić. Na radnom dijelu skupa bit će govora o ekologiji, gospodarstvu i društenim prilikama, a glavne teme su "Edukacijom protiv mržnje" i "Hrvatska kao most između Mediterana i srednje Europe".

Hrvatski će Lionsi predstaviti i svoje trinaestogodišnje djelovanje, vidljivo u trima stožernim projektima - referentnom Europskom Lions centru za dijabetes u Institutu "Vuka Vrhovca", Lionsu Očna banka-Hrvatska u bolnici "Sveti Duh" i "Jedrima protiv droge", t.j. godišnjoj Lions regati koja pomaže financiranju Centra protiv zloporabe droge u Splitu.

Na konvenciji u Dubrovniku bit će otvorena međunarodna Lions-izložba Poster mira najuspješnijih dječjih radova o miru u svijetu te retrospektivna izložba s održanih Lions Grand Prixa suvremenih i poznatih hrvatskih slikara. Nastupit će i poznati hrvatski glazbenici, aktivni "lionsi".

(Hina) bma mć

Pročitajte više