međunarodni dan svjesnosti o mucanju: seminar za logopede

U povodu današnjeg Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju, Hrvatska udruga za pomoć osobama koje mucaju "Hinko Freund" priredila je seminar za logopede kako bi se upoznali sa sveobuhvatnim pristupom liječenju mucanja.

Po riječima predsjednice udruge Suzane Jelčić Jakšić, u svijetu muca 60 milijuna ljudi, a stručnjaci polaze od toga da se mucanje u svakoj zemlji javlja kod jedan posto stanovništva. Najčešće je kod predškolske djece i obuhvaća 2,5 te populacije.

"Kod djece sve prvo krene kao poremećaj u govoru, a zatim se vrlo često, kao posljedica negativnog iskustva, razvijaju negativne emocije i psihološke smetnje, pa logopedi trebaju pri rehabilitaciji svakom djetetu pristupati individualno", kaže Jakšić, koja radi kao logoped u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

S obzirom da se bavi isključivo djecom koja mucaju, godišnje radi na rehabilitaciji stotinjak djece.

Jakšić kaže da u Hrvatskoj ima dovoljno logopeda koji su zaposleni nešto manje u zdravstvenim ustanovama, a više u vrtićima i školama.

Problem je što nisu ravnomjerno geografski zastupljeni pa postoje krajevi poput Like, Hrvatskog Zagorja i otoka gdje nema ni jednog zaposlenog logopeda.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više