Meksičke burze proglasile Calderona pobjednikom predsjedničkih izbora

VRIJEDNOST meksičkoga pesosa je danas u 16:30 po hrvatskom vremenu porasla za 1,9 posto u odnosu na prethodni dan. To meksičku valutu vodi na najvišu razinu u prethodnih šest godina.

Većina promatrača taj nagli skok objašnjava još neslužbenim rezultatima jučer održanih predsjedničkih izbora. Prema posljednjim podacima, na osnovu 96% prebrojanih listića je Felipe Calderon, kandidat vladajuće desničarske stranke PAN osvojio 36,45% glasova te imao prednost od 392.728 glasova u odnosu na Andresa Manuela Lopeza Obradora, kandidata ljevičarske stranke PRD, koji je osvojio 35,4%.

Calderonova pobjeda bi označila kontinuitet s neoliberalnim i tržišno orijentiranim reformama koje je započeo njegov prethodnik Vicente Fox. Prije šest godina je zabilježen sličan skok na meksičkim burzama kada je Fox, također kandidat PAN-a, prekinuo 71 godinu neprekidne vladavine stranke PRI.

Sve izvjesnija Calderonova pobjeda je imala utjecaja i na Bolsu, glavni indeksa vrijednosti dionica na meksičkoj burzi, koji je danas narastao za nekih 4,4%.

Doduše, ekonomisti tvrde da bi pozitivne trendove na meksičkoj burzi mogla naglo prekinuti nastojanja poraženog Obradora da sudkim ili nekim drugim putem ospori rezultate izbora. Obrador je već ponovio da se smatra pobjednikom izbora.

Calderon je, s druge strane, meksičkoj TV-kući Televisa SA izjavio kako je njegova prednost "nedostižna".

S druge strane, Federalni izborni institut je najavio kako će, s obzirom na "tijesan rezultat" biti nužno provesti ponovno prebrojavanje glasova. Ono će započeti 5. srpnja, a koliko će trajati, nije poznato.

D.A.

Pročitajte više